Светът е изхвърлил приблизително 19% от храната, произведена в световен

...
Светът е изхвърлил приблизително 19% от храната, произведена в световен
Коментари Харесай

ООН: 783 милиона са изправени пред хроничен глад, а светът изхвърля 19% от храната си

Светът е изхвърлил почти 19% от храната, създадена в международен мащаб през 2022 година, или към 1,05 милиарда тона, съгласно нов отчет на Организация на обединените нации, представен от " Асошиейтед Прес ".

Докладът за показателя на питателните боклуци на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, оповестен в сряда, наблюдава напредъка на страните да понижат на половина питателните боклуци до 2030 година

Организация на обединените нации сподели, че броят на страните, докладващи за показателя, почти се е удвоил по отношение на първия отчет през 2021 година Докладът от 2021 година пресмята, че 17% от храната, създадена в международен мащаб през 2019 година, или 931 милиона тона, е била изхабена, само че създателите предизвестяват против директни съпоставения, заради неналичието на задоволително данни от доста страни.

Докладът е направен в съвместност с UNEP и Програмата за деяние за отпадъците и ресурсите (WRAP), интернационална благотворителна организация.

Изследователите проучиха данни за страната за семействата, питателните услуги и търговците на дребно. Те откриха, че всеки човек  изхвърля към 79 килограма храна годишно.

По-голямата част от отпадъците - 60% - идват от семействата. Около 28% идват от хранителни услуги или заведения за хранене, с към 12% от търговци на дребно.

" Това е подигравка ", сподели съавторът на доклада Клемънтайн О`Конър, координатор за питателните боклуци в UNEP. " Няма смисъл и е комплициран проблем, само че посредством съдействие и систематични дейности той може да бъде решен. "

Докладът идва в миг, когато 783 милиона души по света са изправени пред хроничен апетит и доста места са изправени пред задълбочаващи се хранителни рецесии.

Хранителните боклуци също са световна угриженост заради екологичните вреди от производството, включително земята и водата, нужни за развъждане на култури и животни и излъчванията на парникови газове, които създават, в това число метан, мощен газ, който съставлява към 30 % от световното стопляне още от прединдустриалните времена.

Загубата на храна и отпадъците генерират 8 до 10 % от световните емисии на парникови газове. Ако беше страна, щеше да е на трето място след Китай и Съединени американски щати

Фадила Джумаре, основан в Нигерия помощник по плана в Busara Center for Behavioral Economics, който е изучавал предотвратяването на питателните боклуци в Кения и Нигерия, сподели, че казусът още повече слага в неравностойно състояние доста хора, които мъчно си набират храна и не могат да си разрешат здравословна диета.

" За човечеството питателните боклуци значат, че по-малко храна е налична за най-бедното население ", сподели Джумаре, който не взе участие в отчета.

Браян Роу, откривател на питателните боклуци в държавния университет в Охайо, който не е взел участие в отчета, сподели, че показателят е значим за справяне с питателните боклуци.

" Ключовият извод е, че намаляването на количеството храна, която се изхвърля, е метод, който може да докара до доста мечтани резултати - запазване на ресурсите, по-малко вреди върху околната среда, по-голяма продоволствена сигурност и повече земя за потребление, друго от депа за боклуци и произвеждане на храни, " сподели Роу, който не беше забъркан в отчета.

Докладът демонстрира значителен ръст в покритието на питателните боклуци в страните с ниски и междинни приходи, споделиха създателите. Но може да се падне върху по-богатите народи да управляват интернационалното съдействие и създаването на политики за понижаване на отпадъците, споделиха те.

В отчета се споделя, че доста държавни управления, регионални и индустриални групи употребяват публично-частни партньорства, с цел да понижат питателните боклуци и техния принос към климата и водния стрес. Правителствата и общините си сътрудничат с предприятията във веригата за доставка на храни, като предприятията се ангажират да мерят питателните боклуци.

В отчета се споделя, че преразпределянето на храна - включително даряването на остатък от храна на хранителни банки и благотворителни организации - е значимо за справяне с питателните боклуци измежду търговците на дребно.

 

Авторите на отчета споделят, че са разкрили, че разликите в питателните боклуци на семействата на глава от популацията сред страните с високи и по-ниски приходи са изненадващо дребни.

Ричард Суонел, съавтор и шеф на Impact Growth в WRAP, сподели, че това демонстрира, че питателните отпадъци  " не са проблем на богатия свят. Това е световен проблем. "

" Данните са в действителност ясни по този въпрос: че има проблем в целия свят и подобен, с който всички можем да се оправим на следващия ден, с цел да спестим пари и да понижим въздействието върху околната среда ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР