Светът е голям и приключения и разкошни късчета култура, история,

...
Светът е голям и приключения и разкошни късчета култура, история,
Коментари Харесай

Време за почивка - уникални паркове и градини

Светът е огромен и завършения и луксозни парченца просвета, история, природа дебнат отвред. Ако сте от тези, които обичат да посещават парковете и градините, където и да сте по земното кълбо, имаме хрумвания за вас, кои да са идващите съкровища, които да впишете в листата си за открития. Пръснати из целия свят, те са луксозни творения на ландшафтни дизайнери и са самостойни извънредно забавни и скъпи обекти, които несъмнено си коства да посетите.
1. Gardens By the Bay, Сингапур
Изумителните градини, ситуирани в сърцето на  Сингапур, са дом на растения от всички континенти, като се изключи Антарктида. Сцена са на голям брой фестивали, концерти, кино прожекции, спортни и публични събития и други. До момента са посетени от над 87 млн. посетители и са измежду най-тагваните в Инстаграм места. Представят  растителното царство по напълно нов метод, като забавляват и учат посетителите. Наградени са с голям брой оценки измежду които Световна постройка на годината (2012 г.), Награда за изключителни достижения от Themed Entertainment Association (2014 г.), Най-голяма стъклена оранжерия (цветен купол) в Световните върхове на Гинес (2015 г.) Gardens by the Bay сплотява три разнообразни крайбрежни градини — Bay South, Bay East и Bay Central, в които могат да се видят впечатляващи атракции като емблематичните супер дървета, флорални изложения като Tulipmania, Orchid Extravaganza и Blossom Beats, величествен вътрешен водопад, зимни градини, езера, безоблачен павилион и доста други.
2. Shinjuku Gyoen в Токио, Япония 
Днешният известен токийски парк, е основан преди епохи, през 1591 година по време на интервала Едо като феодална резиденция. В следствие става ботаническа градина, трансферирана на императорското семейство, което я употребява като дворцова градина за интернационална дипломация. Почти напълно опустошен по време на втората международна война, през 1949 година паркът е възобновен и през днешния ден е обичан на всички. На своите 144 акра включва три разнообразни стила градини - обичайната японска градина с огромни езера и мостове и няколко павилиона, както и френска и британски вид градини. Част от мястото са исторически здания, съхраняващи историята на императорските градини, заведения за хранене, кафенета. Специален акцент са луксозните японски вишни сакура, които са неизменима част от традициите и културата на страната на изгряващото слънце. В Shinjuku Gyoen се организират и изложения на хризантеми и орхидеи. Освен в сезона на цъфтящите цветове на сакура, градините притеглят голям брой гости и през есента, когато листата сменят своята багра. 


3. Kew Gardens, Лондон, Обединеното кралство
Кралската Ботаническа градина е основана през 1759 година от Принцеса Августа, майка на крал Джордж III. През годините десетки учени, ландшафтни дизайнери и откриватели способстват за развиването на мястото. Днес градините са част от международното завещание на ЮНЕСКО и се радват на извънредно биоразнообразие с над 50 000 живи растения в ботаническите сбирки. Очакват ви единствено на 30 минути от централен Лондон. Включват еволюционна градина Agius, дендрариум, средиземноморска градина, бамбукова градина с обичайната японска плантация, месоядни растения, алпийска част Дейвис, тревна и кухненска градини, алпинеум, розови градини, езеро, пагода, изложба, библиотека и още доста. Какво повече да желае човек от купища жива природа от целия свят, в периферията на британската столица? Достатъчно е да си вземете и след няколко часа можете да сте там. Използвайте търсачката на eSky.bg, с цел да откриете на кои дати и до кои летища има най-изгодни билети и на супер цена можете да се потопите в луксозните кралски ботанически градини. Отлична концепция за посещаване са и Bodnant Gardens в Colwyn Bay, Англия.
4. Keukenhof Gardens, Lisse, Холандия
Историята на тези градини стартира в далечния 15-ти век. Графиня Жаклин Баварска (Jacoba van Beieren) основава Кукенхоф като опитно поле, на което да отглежда храни за кухнята на замъка Teylingen. През 1641 година е построен и едноименен палат Kukenhof и ландшафтни дизайнери татко и наследник - Ян Дейвид Зохер и неговият наследник Луис Пол Зохер, трансформират зеленчуковите градини в прилежащи цветни пространство в алпийски пейзажен жанр. През 1949 година водещи производители и експортьори на луковици за пролетни цветя пък, оферират да употребяват обширните градини за излагане на цветя. През 1950 година желанието им се сбъдва и над 236 хиляди гости се събират на луксозното цветно ревю, което се утвърди като световноизвестна атракция. Пролетта на 2024 година от 21 март до 12 май от 08:00 до 19:30 часа, паркът още веднъж ще отвори порти, с цел да посрещне на същинска приказност цветя своите посетители от цялото земно кълбо.


5. Palmengarten, Франкфурт на Майн, Германия
Като множеството неща в живота и това знамение се случило инцидентно. През 1868 година херцог Адолф декор Насау изпаднал във финансови усложнения и се оказал изправен пред проблем - какво ще се случи освен с него и именията му, само че и с парка на замъка му Висбаден - Бибрих, в които имало към 200 екзотични растения. Възложил на градинаря - визионер Хайнрих Зисмайер да оглави продажбата, а той ландшафтният експерт чакал тъкмо това - идеалният случай да сътвори луксозна градина, която да се трансформира в публично средище. Намерил съидейници и капитал и през 1871 година палмовите градини са факт. Днес, там ви чакат над 13 000 субтропични и тропически типа растения от всички кътчета на света, като непроменяемо съкровищата на природата - историческите сбирки орхидеи, палми, азалии са деликатно обгрижвани. Мястото е освен същински оазис, в който да се докоснете до чудесата на природата, само че и градско зелено пространство за просвета, изкуство и веселба. Трябват ви единствено самолетни  и ще можете да го разгледате сами.
Великолепните паркове и градини на света ви чакат на полет или два разстояние
Многобройни други превъзходни градини по света канят да откриете чудесата им. Сред тях са Majorelle Garden в Маракеш, Мароко; Градините на Версай и Градината на Моне във Франция; Тропическата ботаническа градина Nong Nooch в Патая, Тайланд; Нюйоркската ботаническа градина в Съединени американски щати и доста други. За да се потопите в чудния им свят, просто би трябвало да запазите самолетните си билети. С бързата и гъвкава търсачка на eSky.bg получавате по-голям избор от оферти за пътешестване, с помощта на гъвкавостта за дати и/или летища и можете да си запазите и освен съответните нощувки, а даже и екскурзии и входни билети за определените атракции. Бързо, елементарно, комфортно и идващият ви трип е плануван от-до и само остава да си съберете куфара. Бон воаяж!

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР