Света великомъченица (на гръцки: Αγία Ανυσία) е православна светица, почитана

...
Света великомъченица (на гръцки: Αγία Ανυσία) е православна светица, почитана
Коментари Харесай

ПОЧИТ: Честваме една наистина необикновена светица - ето с какво е заслужила това

Света великомъченица (на гръцки: Αγία Ανυσία) е православна светица, почитана като мъченица, потърпевша при ръководството на император Максимиан. Празникът ѝ се празнува от Православната и Католическата черква на 30 декември.

За живота на черпим данни извънредно от два житийни паметника - единият е приписван на Симеон Метафраст, а вторият - на дякон Григорий. Според житията мъченица живяла в град Солун и произхождала от християнско семейство. След гибелта на родителите си раздала полученото завещание на бедните и водила живот на молебствия и пост.
свързани новини22164на 04.12.202137143на 24.11.2021
Димитрий Ростовски оповестява, че на път за църквата е била спряна от римски войник, който ѝ предложил да отиде на езически празник. След отхвърли ѝ, той я хванал и се опитал да смъкна забрадката от главата ѝ. го отблъснала и заплювайки го в лицето, споделила: " Да ти забрани, дяволе, Господ мой Иисус Христос “.

След това, както написа Димитрий Ростовски, „ воинът не могъл да понесе името Христово, извадил своя меч и я пронизал “.

Тялото на светицата е заровено от солунските християни отвън града, на две версти от Касандрийската врата. По-късно на гроба ѝ е издигнат молитвен дом. Днес мощите на светицата в сребърна ракла се намират в църквата „ Свети Димитър “ в Солун.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР