Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започва, обявиха нациите от Близкия

...
Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започва, обявиха нациите от Близкия
Коментари Харесай

Мюсюлманските нации обявиха началото на Рамадана в сянката на войната в Газа

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан стартира, оповестиха нациите от Близкия изток, като кралят на Саудитска Арабия употребява случая, с цел да призове за преустановяване на " отвратителните закононарушения ", осъществявани в разкъсваната от война Газа, съобщи Агенция Франс Прес.

Саудитска Арабия заяви посредством своята публична новинарска организация SPA, че Върховният съд е оповестил „ понеделник, 11 март 2024 година, началото на благословения месец Рамадан за тази година “.

Говорейки като страж на двете най-свещени места на исляма, крал Салман благодари в посланието си за Рамадана за „ благословиите, дадени на Кралство Саудитска Арабия “, само че означи, че войната в Газа ще хвърли сянка върху месеца на пост и молитва.

„ Докато сме очевидци на настъпването на Рамадан тази година, сърцата ни са натежали от тъга за продължаващото страдалчество на нашите палестински братя, изправени пред безмилостна експанзия “, сподели той. „ Призоваваме интернационалната общественост да извърши своите отговорности за преустановяване на тези отвратителни закононарушения и да подсигурява основаването на безвредни филантропични и филантропични коридори. “

Рамадан е един от петте стълба на исляма.

Обединените арабски емирства и Катар и Египет също оповестиха началото на Рамадана.

Иран по-рано дефинира началото на Рамадан за 12 март, откакто неговата работа за наблюдаване на луната " Естехлал " съобщи, че не е било допустимо да се следи " полумесецът на Рамадан ".

В Саудитска Арабия началото на свещения месец беше сложено под подозрение, откакто някои от обсерваториите на кралството оповестиха, че луната е скрита от " облачно време и прахови частици ".

Но окончателното удостоверение за наблюдението пристигна от астрономическата обсерватория на университета Al Majmaah в Рияд.

Когато разгласи 12 март за началото на Рамадан в Йордания, основният мюфтия на кралството Ахмед Хаснат помоли Бог да „ облекчи страданието на нашите потиснати хора в Газа “ и „ да отстрани страданието и експанзията от тях “.

Оман също ще означи първия ден от свещения месец на 12 март.

" Напълно друг "

По време на Рамадан спазващите мюсюлманите се въздържат от ястие и пиянство от зори до здрач. Вярващите се събират в огромни количества в джамиите, изключително през нощта.

Войната сред Израел и Хамас в Ивицата Газа хвърли дълга сянка върху празненствата в района, като се попариха очакванията, че може да бъде реализирано съглашение за преустановяване на огъня.

На пазар в Рафа, град в южната част на Газа, където близо 1,5 милиона души са потърсили леговище, палестинците се оплакваха от дефицита на храна и несигурността по време на война, надвиснала над свещения месец.

„ Разбира се, този Рамадан е изцяло друг от всички Рамадани, които са минали преди него “, сподели Басел Ясин, селскостопански инженер.

Хасуна Табиб Хаснан, ортодонт, изселен от град Газа на север, сподели, че не знае по какъв начин ще приключи месецът - „ в домовете ни, на палатка, край морето на север или на юг “.

Хаснан добави, че вместо да прекарат Рамадан в домовете си, „ е ясно, че ще живеем в разселване, болежка и подтисничество “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР