Свещеници от Сливенската епархия организираха протест пред Светия синод заради

...
Свещеници от Сливенската епархия организираха протест пред Светия синод заради
Коментари Харесай

Протест пред Светия синод след спорното касиране на избора на митрополит

Свещеници от Сливенската епархия проведоха митинг пред Светия синод поради противоречивото решение за анулиране на избора им за нов митрополит.

Гласуването се организира още на 18 февруари и излъчи двама претенденти, както се изисква по правилник - епископите Йеротей и Михаил. Йеротей се счита за любимеца на сливенската православна общественост, а Михаил изпревари свещеник Арсений, викария на пловдивския митрополит Николай, който очевидно остана неудовлетворен от подредбата.

Срещу вота бяха импортирани тъжби от няколко членове на локалния избирателен събор, което даде опция на болшинството в Синода към митрополит Николай да анулира резултата и да дефинира бъдещия Сливенски митрополит без намесата на миряните и клириците от епархията.

Това обаче докара до мощна ответна реакция, както и до желанието за митинга на 12 март.

Междувременно гласовете в Синода за противоречивата разпоредба за " служебния " избор на митрополити понижиха съществено след отдръпването на поддръжката на Варненския митрополит Йоан. Така Николай Пловдивски беше, като призна " неточност " в преценката.

Първоначалният проект на Синода беше да дефинира идващия митрополит на Сливен на 13 март.

Сега обаче се чака разпоредбите за провеждането му да бъдат анулирани. Не е ясно дали митрополитите ще се върнат към първичния избор сред епископите Йеротей и Михаил, или ще предложат различен вид за лъчение на победител.

Пред Синода се събра и " контрапротест " на свещеници, които се появиха с идентични плакати, на които афишират, че " духовенството поддържа наредбата на Светия синод " - т.е. отнемането на правата на свещениците и миряните да избират свои митрополити.

По информация на богослова проф. Иван Желев - контрапротестът е проведен от Пловдивската митрополия, ръководена от Николай, като всички свещеници от района са били принудени да се включат в него.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР