Сверяването на часовника показа, че сме на прав път. В

...
Сверяването на часовника показа, че сме на прав път. В
Коментари Харесай

Петър Витанов: В Берлин видяхме, че не сме сами по пътя към реформиране на БСП


Сверяването на часовника сподели, че сме на прав път. В последните години Българска социалистическа партия се отдалечи от западните си сътрудници и прогресивната левица, само че нейното място е там.

Това сподели пред радио „ Фокус “ евродепутатът Петър Витанов, който дружно с депутата Крум Зарков и някогашния зам.-министър на труда Надя Клисурска се завърна от тридневно посещаване в Берлин. Българските социалисти се срещнаха с водещи политици от ръководещата Германска социалдемократическа партия, депутати от Бундестага, представители на фондация „ Фридрих Еберт “.

„ Останахме сюрпризирани от познанията, които тези високопоставени немски политици имаха за положението на българската левица. Те ни насърчиха в това, което вършим, и обявиха планове за помощ “, сподели Петър Витанов.

Сред срещите на тримата беше и тази с Михаел Рот, ръководител на Комисията по външни работи в Бундестага и министър на европейските въпроси в продължение на 8 години.

„ В Берлин се срещнахме с най-авторитетните депутати от Бундестага, което е добра опция да сверим часовниците си. Получихме увещание, че не сме сами по пътя да реформираме нашата партия, тъй че тя да може да е пълновръстен член на огромното социалистическо семейство. Договорихме се за съответни начинания и бъдещи срещи в България. Възстановихме едно позабравено съдействие “, разяснява резултатите от визитата Петър Витанов.

„ Германската социалдемократическа партия единствено преди година беше на трето място в социологическите изследвания и единствено за четири-пет месеца, с помощта на серия от ограничения и стъпки, съумя освен да възвърне доверието, само че да стане първа мощ и да има канцлер сега. Искахме да забележим, по какъв начин това се случи в Германия, с цел да можем да го създадем в България “, добави Витанов.

„ Има терзание и паника за държанието на Българска социалистическа партия, която стои настрана от левите придвижвания в Европа – а те печелят избори от Англия до Малта. В момента на всички места се вижда отчетлива вълна на левите прогресивни сили, която обаче подминава страната ни “, описа още евродепутатът и предизвести, че е вероятен също по този начин сюжет като в Унгария и Полша, където социалистите разрешиха партиите им да станат толкоз дребни, че да не могат да се възстановят повече от 10 години.

„ Българска социалистическа партия като че ли попадна в самоизолация – както вътре, по този начин и на открито. Това, което се опитваме да създадем с Крум Зарков, Станислав Владимиров, Надя Клисурска и още доста други социалисти, с които се срещаме в страната, и които споделят нашите хрумвания, е да покажем, че Българска социалистическа партия може да сплотява както хора социалисти, по този начин и разнообразни леви, центристки придвижвания, синдикати, неправителствен бранш, всички тези с прогресивно мислене “, сподели още Петър Витанов.

Той добави, че немският опит е извънредно потребен, тъй като триумфът на левицата там е минал през развой на обществен спор за избор на водач, в който са били ангажирани всички хора, в сполучливо туширане на всички разлики и излъчването на най-подходящия претендент за канцлер, с разбирането, че няма повсеместен човек за всички държавни и партийни постове.

„ Отидохме в Берлин с ясната поръчка, че знаем, по какъв начин да възстановим доверието “, сподели Витанов.

„ В Българска социалистическа партия може да настъпи смяна тогава, когато няма да е в ръководство. А другояче Българска социалистическа партия може да се промени за три месеца, по този начин както го направиха в Германия “, добави още социалистът.

„ Почувствахме мощ, която се породи от обстоятелството, че бяхме признати като сътрудници и поради обстоятелството, че има ангажимент за помощ и поддръжка. Това ми дава вяра, че някой ден българите могат да наподобяват като берлинчани “, сподели още Петър Витанов и увери, че съдействието с немските социалисти ще продължи.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР