Свързваме витамините най-често с жизнеността и младоликия вид. Свикнали сме

...
Свързваме витамините най-често с жизнеността и младоликия вид. Свикнали сме
Коментари Харесай

Защо предозирането с витамини е опасно

Свързваме витамините най-често с жизнеността и младоликия тип. Свикнали сме да одобряваме един витамин или композиция от няколко, с цел да се радваме на по-здравословен живот. Ползите от витамините са насадени в съзнанието ни дотам, че започваме да "усещаме " резултатите им още преди действително да са се показали, написа "Здраве.bg ".

Трябва обаче да имаме поради, че всеки витамин е редно да се приема съгласно персоналните ни потребности и то след консултация с доктор или експерт. Понякога поглъщането на по-големи от целесъобразните дози витамини могат да провокират съществени вреди и да настъпи така наречен хипервитаминоза, а ето и част от нейните проявления.
 Прекомерното асимилиране на калция в тялото се назовава хиперкалциемия Прекомерното асимилиране на калция в тялото се назовава хиперкалциемия Thinkstock
Сухота на устните, кожата и косата
Някои от най-изразените признаци на натравяне в резултат на предозиране с витамин А са сухите кожа, устни и коса. В по-тежките случаи кожата по лицето стартира да се бели. По-високата доза под формата на бета-каротин може да провокира каротенодермия – положение, при което цветът на кожата става тъмножълт, изключително по дланите и петите.

Стомашен дискомфорт
Приемът на повече от целесъобразната норма витамини може да докара до стомашен дискомфорт и храносмилателни проблеми. Това се случва, тъй като някои витамини са водноразтворими и не се складират в тялото. Освен това към признаците могат да се прибавят още диария, гадене, повръщане и загуба на вкус.

Гастроинтестинални проблеми
По-високият банкет на витамин D може да аргументи разнообразни типове гастроинтестинални проблеми и даже да докара до хиперкалциемия. Това е положение, зараждащо при несъразмерното асимилиране на калция в тялото, обусловено от високата доза витамин D.

Главоболие и унесеност
Повишеният банкет на някои витамини предизвиква нервност, главоболие и унесеност. Понякога се стига и до чувство за намаляване на силите.

Сензорна невропатия
Предозирането с витамин В6 предизвиква сензорна невропатия – положение, при което пациентът усеща болежка и изтръпване на пръстите на ръцете и краката. Това може да докара и до затруднено ходене.
 Честото уриниране може да е сигнал за увеличени равнища на витамин D в организма Честото уриниране може да е сигнал за увеличени равнища на витамин D в организма Thinkstock
Разтваряне на алените кръвни кафези
Ако се приема повече от целесъобразната доза витамин К, това може да докара до разтваряне на алените кръвни кафези. Пигментът, освобождаван при разтварянето на тези кафези прави кожата жълтеникава на цвят. Високият % на въпросния витамин може да аргументи и мозъчни повреди. Витамин К е съществена съставна част в мултивитамините, по тази причина лекарите като цяло предписват обособени хранителни добавки с витамини, защото високите дози мултивитамини могат да са токсични за тялото.

Често уриниране
Повишеният банкет на витамин D може да провокира постоянно уриниране, образуване на камъни в бъбреците и от време на време даже бъбречна непълнота. Затова постоянно е целесъобразно да посетим доктор, преди да увеличим дозата, на който и да е от одобряваните витамини, изключително в случай че имаме високо кръвно налягане или диабет. Най-сигурният метод е да взимаме поради дозата, посочена на опаковката, и да одобряваме витамините съгласно нея.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР