Свързваме пролетта и есента не само със сезонните промени, които

Свързваме пролетта и есента не само със сезонните промени, които ...

6 храни и напитки, които облекчават алергиите.


Свързваме пролетта и есента не само със сезонните промени, които са характерни, но и с алергиите, причинени от цъфтежа на някои растения. Разбира се, има редица алергени, които могат да доведат до появата на кашлица, хрема, сърбеж в носа и на очите, затруднено дишане.

Когато алергията ни напомня за себе си, е важно да не допринасяме за изострянето ѝ, особено чрез консумацията на някои храни, като мъхести плодове като киви, пържено, солено, алкохол. От друга страна, има и такива, които могат да ни помогнат да се почувстваме по-добре.

Риба

Според някои проучвания, омега-3 мастните киселини намаляват риска от развитие на алергии и намаляват симптомите им. Полезните, противовъзпалителни мастни киселини се съдържат в рибата, морските дарове (ленено семе, ядки, червено месо). Ето защо, ако нямате алергия към тези храни, добавете ги към менюто си. Омега-3 са много полезни и за здравето на сърцето, мозъка.

Ябълки

Ябълките съдържат мощна комбинация от съединения, които могат да помогнат за намаляването на неразположенията, свързани с алергии. Според WebMD, дневният прием на витамин С може да намали риска както от алергии, така и от астма.

Ябълките съдържат този витамин, но и антиоксидантът кверцетин, който се свързва с по-добрата функция на белите дробове.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Автор: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg