Свързаната с Васил Божков компания за спортни залагания Еврофутбол загуби

...
Свързаната с Васил Божков компания за спортни залагания Еврофутбол загуби
Коментари Харесай

Засега: Божков губи над 320 млн. лв., но според съда Горанов не ги е търсил активно 5 години

Свързаната с Васил Божков компания за спортни залагания " Еврофутбол " загуби дело против Националната организация по приходите (НАП), по което атакуваше актове за близо 300 млн. лева, наложени ѝ от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) поради неплатени държавни такси и лихви за интервал от над 5 години. Това излиза наяве от решение на Административния съд – София-град (АССГ) от 8 март, с което разполага. Решението не е дефинитивно и предстои на касационен надзор.
Въпреки че страната печели на първа инстанция правосъдния спор, съдът не пести рецензии към финансовия министър, който по това време е бил. Причината е, че съгласно АССГ както " Еврофутбол ", по този начин и хазартната комисия и отговарящото за нея финансово ведомство са тълкували превратно закона , с цел да се стигне до неплащането на въпросните такси.
 Окончателно: Партията на Божков може да се записва Окончателно: Партията на Божков може да се записва
3-членен състав на Върховен касационен съд удостовери решението на Софийски градски съд за регистриране на политическа партия „ Гражданска платформа Българско лято “ в...
Припомняме, че през февруари 2020 година в Закона за
хазарта, препоръчани от зам.-председателя на съдружните сътрудници на ГЕРБ от " Обединени патриоти " Валери Симеонов . С тях беше спряна работата на всички частни лотарии, а паралелно с това прокуратурата повдигна на Васил Божков 19 задочни обвинявания.
На 21 февруари същата година обществен реализатор към Национална агенция за приходите наложи обезпечителни ограничения върху хазартния бизнес на Божков за общо 273 150 550 лева, в това число рента в размер на 50 100 240 лева Впоследствие запорите бяха анулирани от съда, само че в този момент той се произнася в интерес на страната.
Васил Божков твърди, че лотарийният му бизнес е плащал не 15% върху всички доходи от
лотариите, а 20% единствено върху комисионите и таксите, които компаниите му са събирали от участниците в лотариите, тъй като законът му разрешава това . И пред съда, самият Горанов повтаря по какъв начин законът не разрешавал такова пояснение -, още преди да ги повтори на равнище " юридически спор ".
В решението си от 8 март арбитър Антоанета Аргирова от АССГ обаче приема, че Законът за
хазарта е бил нарушен, .
В правосъдното решение е записано, че " нормата на член 30, алинея 3 ЗХ (Закона за хазарта) е прилагана погрешно и от държавния контролен орган - ДКХ, и от министъра на финансите (бел. ред. - Владислав Горанов) в продължение на прекомерно забележителен интервал от време - повече от 5 години - по отношение на публичния интерес и законните упования на жителите за правда от държавните органи, включително и на частно-правния субект-организатор на играта. И двата държавни органа поясняват и ползват превратно нормата като предоставяща избор на хазартния оператор да провежда игрите със
залагания върху резултати от спортни надпревари и надбягвания с коне и кучета по този начин, че да събира или залозите на участниците, или такси и комисионни за присъединяване им в играта ". ( си припомнете разликата във връзка с размера на налозите, в случай че избереш едната или другата възможност)
 Гешев се оправда с конституционна възбрана за къщата в Барселона и жилището на Горанов Гешев се оправда с конституционна възбрана за къщата в Барселона и жилището на Горанов
“Българската прокуратура се занимава единствено с наказателната отговорност, не с административната, още по-малко с политическата. По с...
" Това пояснение се поддържа включително и в правосъдното произвеждане от ответника (НАП), посредством пълномощника му - юрк. (юрисконсулта) А. ", прибавя арбитър Аргирова с уточнението, че за въпросния над 5-годишен интервал. В тази връзка АССГ недоумява освен от дейностите на хазартната комисия, само че и от бездействието на финансовото министерство, което по закон би трябвало да я управлява.
От експертиза по делото излиза наяве, че за петте години общата стойност на направените
залози е 2 622 502 490 лева, размерът на държавната такса е общо 393 375 373 лева, а сдружението е внесло 132 210 481 лева Така са изчислени и дължимите 261 164 891 лева такси и 67 723 041 лева лихви.
Съдия Антоанета Аргирова отделя внимание в решението си и на събитието, че Национална агенция за приходите е заела услугите на юрист против хонорар от 430 000 лева, макар разполага със лични юрисконсулти, които също работят по делото. Сега " Еврофутбол " би трябвало да заплати 390 000 лева от този хонорар, защото АССГ въпреки всичко е отменил един от актовете, наложени на сдружението – за малко над 30 млн. лева
" Предвид конкретиката на случая и изложените в претекстовете на съда съображения, касаещи погрешно използване на закона и безучастие на административни органи в нескончаем интервал, за съда е проблематично спомагателното разходване на обществени средства в толкоз забележителен размер за външно нает юрист от администрация, неоспоримо обезпечена с задоволително на брой юрисконсулти ", отбелязва арбитър Аргирова.
Тя акцентира, че на АССГ не му е известно до момента по други каузи, по които страна е Национална агенция за приходите или различен орган по приходите " отбраната му да е реализирана от външно нает юрист ".
 Гешев май е над някакви си 700 милиона лв. (ВИДЕО) Гешев май е над някакви си 700 милиона лв. (ВИДЕО)
Какви 700 млн. лв.? Как какви?! Тези, които страната не си е прибрала от хазартния необут Васил Божков, понастоящем пребиваващ в Обедине...
Решението на съда обаче не е дефинитивно и може да се апелира пред Върховния административен съд.
Още:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР