Свалянето на Валери Жаблянов от зам.-председателския пост в парламента бе

...
Свалянето на Валери Жаблянов от зам.-председателския пост в парламента бе
Коментари Харесай

Валери Жаблянов – Насила герой

Свалянето на Валери Жаблянов от зам.-председателския пост в Народното събрание бе предстоящо. Управляващите се зарекоха и го направиха. Заради няколко непремерени свои изявления социалистът падна жертва на Народния съд, на по-свободното си мнение и … бе освободен предварително.

Свалянето от управителния пост на Жаблянов трябваше да се трансформира в нещо като наставление за социалистите и най-много като реванш на ГЕРБ поради отстранения в края на предходната година парламентарен началник Димитър Главчев. Е, въпреки да отхвърлят, че няма защо да си връщат на алените, герберите въпреки всичко си отдъхнаха с задоволство, когато на светлинното табло в Народното събрание светна резултатът от гласуването. Вместо обаче да му избодат очите, ръководещото болшинство на ГЕРБ и патриотите дружно с хората на Марешки му изписаха веждите. И по този начин направиха политолога Жаблянов принудително воин. Нищо че в страната ни има от близо 30-ина години независимост на мненията, един парламентарен зам.-шеф падна заради… изказани позиции в пленарната зала. Нещо, което е “разрешено ” от три десетилетия. Най-вероятно Конституционният съд ще се произнесе, че свалянето му от поста е непозволено, което може да покаже, че властимащите би трябвало да бъдат по-прецизни в дейностите си, когато решат да покажат на някой народен представител, че не е прав и мнението му не подхожда на времето, в което живеем. Освен това обществените мрежи напряко прегряха от позитивни мнения за отстранения социалист и той се трансформира надали не в новия воин.

Има и друго, което наля масло в огъня – мненията от парламентарната естрада на Спас Гърневски от ГЕРБ бяха доказателство, че езикът на омразата, в който бе упрекнат самия Жаблянов, още владее и други елементи на залата. Как да тълкуваме изреченото от Гърневски: “В тази зала въздухът ще бъде чист, когато в нея няма пукнат болшевик ”? Не е ли тази словесна еквилибристика злокобен реваншизъм и връщане към най-мрачното от отговорното минало. Старите демони, излизащи на ярко прекомерно постоянно в последно време, са израз на какво друго, в случай че не на изтощение. Словесната война, водена с мухлясали тези, демонстрира за прощален път, че политиците ни вместо да са визионери, към момента живеят и се хранят с духа на предишното.

Жаблянов беше осъден в тази ситуация поради три негови изявления, които някои одобриха за шокиращи и неприемливи, други не реагираха, а трети одобриха за разумни. Формалният мотив беше декларацията на социалистите против Луковмарш, в която Народният съд от 1944 година бе наименуван “необходимо и неизбежно правораздаване ” – създател на тези думи е Валери Жаблянов. В систематичното му нарушение на права от ГЕРБ показаха още неговите думи за контракта за другарство с Македония, който социалистът назова “търгашество ”, “антибългарски, предаващ българските национални ползи и признаващ съществени тези на македонизма ”. Другото провинение на аленото острие неотдавна беше и скандалният му опит да попречи на отдаването на респект към жертвите от комунистическия режим, откакто изиска в декларацията да бъдат прибавени и жертвите на фашизма.

Самият Валери Жаблянов от много време си е шило, а шило в торба не стои. Той постоянно си разрешава да изрича радикални отзиви, които от време на време шокират присъстващите. Той е трети мандат народен представител – в сегашния парламент е от Кюстендилски район, където бе лидер на алената листа. В предходния парламент той бе депутат от Перник, а преди този момент от Сливен. Обикновено той е “на амбразурата ”, когато би трябвало да се пазят главните тези на партията. Така беше и при започване на това Народно заседание, когато водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отхвърли офертата на Бойко Борисов да оглави Народното събрание. Жаблянов бе един от социалистите, които защитаваха в медиите тази позиция. “Няма по какъв начин Народното събрание да бъде съпротива на властта ”, сподели тогава той.

Валери Жаблянов е роден през 1965 година в радомирското село Друган и е лекар по политология от Софийския университет. Специализирал е по програмата “Фулбрайт ” в Съединени американски щати, която е една от най-престижните в света. Участвал е в първото проучване във Великото национално заседание за конституционните настройки на българските национални показали. Бил е първият ръководител на клуба на политолозите в Алма Матер.

За пръв път става народен представител през 2013 година Тогава актуалният президент на ПЕС Сергей Станишев оглавяваше Българска социалистическа партия, а Жаблянов бе началник на извънредно значимия учредителен отдел на партията. В началото на 2015 година той е единственият български пратеник в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, който поддържа Русия и бе срещу отнемането на правата на съветските депутати по отношение на анексията на Крим.

Скандал изникна и от непредвидена посока. Жена му, Ивет Жаблянова влезе в новините с ето какво: “Съпругата на консултант на Станишев забъркана в евроизмами ”. Това се случи през 2009-а, когато името й бе намесено и проверявано за корист със служебно състояние като началник на дирекция в Министерството на стопанската система.

Ученик е на Стратега Лилов


Червеното острие споделя, че професионалният политик няма време за себе си, макар че доста хора, гледайки в профил, завиждат за видимо свободния живот. “Политиката е 24-часово занятие ”, споделя той и добавя, че в случай че има свободно време, още веднъж би го посветил на студентите. За себе си твърди, че постоянно е бил социалист по дух – в фамилията му всички са социалисти – и по бащина, и по майчина линия. Всъщност, Валери Жаблянов е бил извънредно непосредствен до Александър Лилов, именуван Стретега на столетната партия. Той е негов възпитаник и почитател.

За него


Блестящ оратор


Валери Жаблянов е ослепителен оратор, такива рядко можем да видим в това Народно заседание. Той е човек с наличие, постоянно има позиция, която не се опасява да изрази. Не е елементарно в днешно време да имаш лични позиции и да имаш кураж да ги отстояваш.

Весела Лечева, народен представител от Българска социалистическа партия


Направи неприемливи неща


Отстраняването на Валери Жаблянов като не е “връщане ” за отстраняването на Димитър Главчев. Жаблянов направи неприемливи неща. Такива са контракта с Македония, 1 февруари, когато отхвърли да уважи паметта на починалите при комунистическия гнет и декларацията за Народния съд. Най-лошото е, че през вчерашния ден се видя, че тези позиция се пази от цялата ПГ на Българска социалистическа партия. От Българска социалистическа партия имат право да сезират Конституционен съд. Съгласна съм, че от трибуната на Народно събрание се изричат обидни думи. Това удря по имиджа на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева


Предупреждавахме за празното говорене


Няма по какъв начин да не се противопоставим на тезата на Жаблянов за Народния съд. Групата на “Воля ” поддържа отстраняването му, тъй като още преди месеци ние предупредихме за разпространението на болестта на “празното политическо говорене ” и това е поредно деяние. За нас, за разлика от доста други политически сили, е значимо какви ще бъдат дебатите в зала.

Пламен Христов, народен представител от “Воля ”


Трябва да се осъждат закононарушенията на режима


Трябва да се осъждат всички закононарушения на режима. Народният съд е едно от тежките закононарушения на комунистическия режим, които постоянно ще осъждаме. Движение за права и свободи не взе участие в гласуването по проблема с Валери Жаблянов, с цел да покажeм двойния стандарт на депутатите от ГЕРБ. Те не пожелаха да отстранят Красимир Велчев от председателския пост в комисията по правата на индивида поради изявлението му за възродителния развой.


Хамид Хамид, народен представител от Движение за права и свободи
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР