Сваленият тунизийски автократ Зин ал Абидин Бен Али е починал

...
Сваленият тунизийски автократ Зин ал Абидин Бен Али е починал
Коментари Харесай

Почина тунизийският автократ Бен Али, свален в началото на Арабската пролет

Сваленият тунизийски автократ Зин ал Абидин Бен Али е умрял през днешния ден в заточение в Саудитска Арабия, заяви юрист на фамилията, представен от организация " Ройтерс ".

Бен Али избяга от Тунис през януари 2011 година, когато там бе осъществена гражданска война против репресивното му ръководство, въодушевила въстанията от Арабската пролет в други страни и довела до либерален преход в страната.

Той бе президент на страната от 1987 година до 2011 година, като всякога бе преизбиран с над 90%. След като побегна от страната, краткотрайното правиетлство изиска Интерпол да популяризира интернационална заповед за арест за пране на пари и трафик на дрога. През юни същата година той бе наказан задочно на 35 години затвор за кражба и нелегално владеене на пари и бижута; през 2012 година бе наказан на доживотна присъда за тласкане към принуждение и ликвидиране, а през 2013 година - на още една доживотна присъда, този път във боен съд, за репресията на митингите в Сфакс.

В неделя в Тунис се състояха президентски избори с присъединяване на претенденти от целия политически набор. Състезанието за поста ще продължи на втори тур сред двама политически новобранци, нещо немислимо по времето на Бен Али.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР