Св. Викентий е роден в Галия и бил брат на

...
Св. Викентий е роден в Галия и бил брат на
Коментари Харесай

Св. Викентий Лерински

Св. Викентий е роден в Галия и бил брат на св. Луп свещеник Труаски, който пък бил сателит на св. Герман Оксерски в задачата им против Пелагиевата разкол по Британските острови.
По поверие св. Герман бил до някаква възраст боец, след което оставил света и станал духовник, като по някое време се преместил на остров Лерини, където бил ръкоположен в свещенство. Известен е най-вече със своята „ Паметна книга ”, която написал като споменник, с цел да се подкрепя в разпознаването на истинните учения на Църквата от еретическите лъжеучения. Пълното заглавие на книгата е: Паметна книга за древността и всеобщността на Съборната религия срещу безбожните нововъведения на всички еретици (Commonitorium Tractatus pro Catholicae Fidei Antiquitate et Universitate Adversus Profanas Omnium Haereticorum Novitates)
 Св. Михаил Изповедник Св. Михаил Изповедник
Свети Михаил, свещеник Синадски, чиято памет се празнува през днешния ден, носещ едно и също име с архангела на небесните сили, водел и благ живот...
Най-известните му думи, представени и от всички богослови, които пишат за вярното тълкувание на Писанието и за различаване същинското обучение на Църквата са, че би трябвало да поставяме „ всички старания да се държим към това, в което на всички места, в което постоянно и в което от всички се е вярвало. ” Самата „ Паметна книга ” по личното удостоверение на св. Викентий на последните й страници е приключена три години след Третия космополитен събор в Ефес (т.е. към 434 година сл.Хр.). В нея с изключение на изреждането и разясненията му по лъжеученията на античните еретици, той също се афишира и на страната на Събора и срещу наказаното на него лъжеучение на Несторий.
Понеже написа след гибелта на бл. Августин, а вероятно и тъй като споделя църковното мнение за него като популярен преподавател на християнското благочестие, в паметната си книга (Глава 26) св. Викентий се изрича в резюме срещу визията му за предопределението, само че не загатва бл. Августин по име.
" Паметната книга ” най-вероятно не е била писана на самият остров Лерини, защото той се разказва като съвсем ненаселен по това време, само че откакто прекарва последните години от живота си там, св. Викентий почива в мир на острова (около 445 година сл. Хр.) и по тази причина носи цялостното название св. Викентий Лерински. Паметта му се чества на 24 май.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР