Св. Василий Велики е архиепископ на Кесария, вселенски отец и

...
Св. Василий Велики е архиепископ на Кесария, вселенски отец и
Коментари Харесай

Нова година. Обрезание Господне. Св. Василий Велики. Св. мчк Василий Анкирски

Св. Василий Велики е архиепископ на Кесария, космополитен отец и преподавател на Църквата, учредител на кападокийското богословие. Роден към 330 година в Кесария Кападокийска (Мала Азия) в знатно и благочестиво семейство. Св. Василий приключил с отличие кесарийското учебно заведение. Образованието му траяло в Константинопол, а по-късно и в Атина - център на културата и просвещението.

През 356 година той се завърнал в родината си и приел св. кръщение. Стремейски се към подвижнически живот, той подхванал странствуване в Сирия, Палестина, Месопотамия и Египет, с цел да се запознае по-добре с монашеския живот и да откри образец за подражателство измежду тамошните отшелници. След двегодишно пътешествие св. Василий основавал монашеско общежитие наоколо до Неокесария, на брега на р. Ирис.

През 364 година той се завърнал в Кесария, приел презвитерски ранг и станал непосредствен асистент на Кесарийския свещеник Евсевий. В продължение на шест години св. Василий се изявил като незаместим овчар за кесарийските християни. След гибелта на еп. Евсевий те го избрали за собствен свещеник през 370 година.

Св. Василий отделял най-голямо внимание на богословските разногласия със савелиани, ариани и македониани и ревниво защитавал православието, които се водели по негово време. Св. Василий дал управление за същински християнски живот в своите отшелнически правила, тълкувал Свещеното Писание, като изключително в изясняването на Шестоднева разкрил огромните си богословски, метафизичен и естественонаучни знания, показал се и като литургист, съставяйки литургия, известна и до през днешния ден под името " Василиева литургия ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР