Св. пророк Авакум живял 650 години преди Рождество Христово, предсказал

...
Св. пророк Авакум живял 650 години преди Рождество Христово, предсказал
Коментари Харесай

Вижте кой светец почитаме днес

Св. оракул Авакум живял 650 години преди Рождество Христово, предсказал бедствията, които щели да реализират Юдея. И фактически, халдейският цар Навуходоносор завладял Йерусалим, разрушил храма и откарал в плен доста юдеи.
“Докога, Господи, ще крещя, и Ти не ще чуваш, ще крещя към Тебе за насилието, и Ти не ще избавяш? – се обръща към Бога Авакум, малтретиран душевно заради нечестието на своя народ. – Защо ми даваш да виждам разбойничество и да виждам злощастие?” (Авак. 1:2-3).
По поверие оракул Авакум починал в дълбока напреднала възраст.
Авакум – от еврейски, значи: обгръщаш, обхващащ, и по-късно – мощен герой, подвижник.
Свети оракул Авакум бил наследник на Асафат и произхождал от Симеоновото коляно, както споделя за него свети Епифаний Кипърски в своята книга “За живота на пророците”. Според преданието, записано от светите отци, татковина на Авакум било неголямото село Бетзохар, другояче наричано Витзахир. Самото име Авакум, обещано му при раждането, предзнаменувало, че от него ще излезе мощен духом подвижник. Като достигнал пълноправие, поради славата на Божието име, той почнал да изобличава беззаконията на своя народ. Сам той, горейки духом в Господа, строго спазвал Божиите заповеди, твърдо стоял на пътя на добродетелите и бил почетен от Господа с оракулски подарък.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР