Св. Платон се родил в гр. Анкара (Мала Азия) от

...
Св. Платон се родил в гр. Анкара (Мала Азия) от
Коментари Харесай

Св. мъченик Платон

Св. Платон се родил в гр. Анкара (Мала Азия) от благочестиви родители, които го възпитали в християнския закон. Брат му Антиох починал като страдалец, а скоро по-късно и младият Платон бил извикан на съд за вярата. Управителят на страната се стараел да го склони да се отхвърли. “Запази живота си! ” – споделил му той.
- Та аз това и върша – дал отговор Платон. – Аз се избавям от безконечна гибел и диря безконечен живот.
- Нима две смърти има? – запитал шефът.
 Св. Григорий Чудотворец Св. Григорий Чудотворец
Този популярен светител живял през ІІІ век. Той се родил в езическо семейство и до кръщението се наричал Теодор. Когато станал младеж, с цел да...
- Две – дал отговор Платон. – Една краткотрайна, друга безконечна. Също по този начин и два живота има: един къс, а различен безконечен.
- Остави тия басни и се поклони на боговете! – увещавал го шефът.
- Не се надявай, че ще ме склониш – споделил Платон. – Ни огън, ни рани, ни гняв на зверове, ни смазване на всички мои членове – нищо няма да ме раздели от живия Бог.
Управителят заповядал да отведат Платон в тюрма. Пред тъмницата се събрал доста народ, измежду който имало и християни. Платон, обръщайки се към тях, споделил гръмогласно: “Знайте, братя, аз пострадвам не за някакво закононарушение, а само за изповядване на същинския Бог, Който е основал небе и земя и целия свят. Моля ви, християни, не се смущавайте, като гледате моите премеждия! Много са скръбите на праведния, и от всички тях ще го избави Господ. Нека стоим твърдо на непоклатимия камък на вярата и да не се боим да претърпим страдалчество за благочестието, тъй като несравними са страданията на настоящия век със славата, приготвена нам ”.
 Почитаме Св. Йоан Златоуст Почитаме Св. Йоан Златоуст
Великият отец на Църквата свети Иоан Златоуст се е родил в 347 година в Антиохия. Като получил положително за времето си обучение под ръководс...
След това мъченикът влезнал в пандиза.
Тук, като паднал на колене той почнал да моли Господа Бога да му помогне да изтърпи до дъно мъченията за вярата и да яви на неверниците Своята популярност.
Господ чул и извършил молитвата на мъченика. Когато след една седмица го извели за следствие и шефът го подложил на най-ужасни изтезания, всичко се оказало безсилно. Платон останал здрав и незасегнат и гръмогласно славел и благодарял на Бога. След това дълго го мъчили посредством апетит в тъмницата и най-сетне, като се убедили, че нищо няма да го преклони да се отхвърли от вярата си, осъдили го на гибел. Платон с молитва приел смъртния удар. Бил посечен с меч в 266 година.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР