Св. Платон се родил в гр. Анкара (Мала Азия) от

...
Св. Платон се родил в гр. Анкара (Мала Азия) от
Коментари Харесай

Св. мъченик Платон

Св. Платон се родил в гр. Анкара (Мала Азия) от благочестиви родители, които го възпитали в християнския закон.

Брат му Антиох починал като страдалец, а скоро по-късно и младият Платон бил извикан на съд за вярата. Управителят на страната се стараел да го склони да се отхвърли. “Запази живота си!” – споделил му той.

- Та аз това и върша – дал отговор Платон. – Аз се избавям от безконечна гибел и диря безконечен живот.

- Нима две смърти има? – запитал шефът.

- Две – дал отговор Платон. – Една краткотрайна, друга безконечна. Също по този начин и два живота има: един къс, а различен безконечен.

- Остави тия басни и се поклони на боговете! – увещавал го шефът.

- Не се надявай, че ще ме склониш – споделил Платон. – Ни огън, ни рани, ни гняв на зверове, ни смазване на всички мои членове – нищо няма да ме раздели от живия Бог.

Управителят заповядал да отведат Платон в тюрма. Пред тъмницата се събрал доста народ, измежду който имало и християни.

Платон, обръщайки се към тях, споделил гръмогласно: “Знайте, братя, аз пострадвам не за някакво закононарушение, а само за изповядване на същинския Бог, Който е основал небе и земя и целия свят. Моля ви, християни, не се смущавайте, като гледате моите премеждия! Много са скръбите на праведния, и от всички тях ще го избави Господ. Нека стоим твърдо на непоклатимия камък на вярата и да не се боим да претърпим страдалчество за благочестието, тъй като несравними са страданията на настоящия век със славата, приготвена нам”.

След това мъченикът влезнал в пандиза.

Тук, като паднал на колене той почнал да моли Господа Бога да му помогне да изтърпи до дъно мъченията за вярата и да яви на неверниците Своята популярност.

Господ чул и извършил молитвата на мъченика. Когато след една седмица го извели за следствие и шефът го подложил на най-ужасни изтезания, всичко се оказало безсилно. Платон останал здрав и незасегнат и гръмогласно славел и благодарял на Бога. След това дълго го мъчили посредством апетит в тъмницата и най-сетне, като се убедили, че нищо няма да го преклони да се отхвърли от вярата си, осъдили го на гибел. Платон с молитва приел смъртния удар. Бил посечен с меч в 266 година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР