Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин

...
Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин
Коментари Харесай

Успение на Св. Методий Славянобългарски

Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин Философ – свети Кирил. В ранната си младост той бил избрал военно занятие и 10 години управлявал някаква славянска област, подвластна на византийския император. Той обаче почувствал Божието предопределение, отказал се от високото си състояние и постъпил в манастира, намиращ се в планината Олимп (Мала Азия). Подир някое време тук при него пристигнал и по-малкият му брат Константин. От това време те не са се разделяли до гибелта си и дружно направили великото и удивително дело – основаване на славянската книжовност и на християнската култура измежду славяните.
В Моравия светите братя дружно учели народа на християнската религия с наличен славянски език и това траяло до гибелта на св. Кирил в Рим. Поради подлите замисли на немското духовенство свети Методий не могъл да се върне в Моравия, а останал в прилежащата Панония, чийто княз Коцел го върнал назад при папа Адриан ІІ с молба да го ръкоположи за свещеник. От това време свети Методий от елементарен мисионер станал архиепископ на Панония и Моравия, който се подчинявал напряко на римския първосветител.
 Св. мъченици Агатопод дякон и Теодул Солунски Св. мъченици Агатопод дякон и Теодул Солунски
През времето на римските императори Диоклетиан (284–305 г.) и Максимиан (286–305 г.), които били непримирими врагове на Хри...
Но клеветите продължавали: ту го упреквали пред локалния княз, че Методий намерено изобличава неговия мръсен живот; ту на римския папа внушавали, че Методий желае да откъсне от неговия диоцез Моравия и Панония; ту в Цариград изпращали известия, че Методий доста се приспособил към римския папа. Поради това великият светител трябвало към този момент в напреднала възраст на всички места персонално да се явява и да изобличава нанасяните клюки. Най-после враговете съумели да го хвърлят в пандиза за две и половина години, откъдето бил освободен единствено заради строгата заповед на папа Йоан VІІІ.
И измежду битката с яростните врагове свети Методий продължавал своето дело на славянски равноапостол, като проповядвал словото на божествената истина и като превеждал от гръцки на славянски език свещените книги. Той оставил като скъпоценно завещание превода на всички канонически книги на Свещеното писание и превода на църковноправния алманах Номоканон.
Свети Методий Славянобългарски умрял на 6 април 885 година и бил заровен във Велеград и – съгласно житието му – " лежи във великата моравска черква, от лявата страна, в стената зад олтара на света Богородица ". Древната му работа се запазила в ръкописи от ХІІІ век.
© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година
 Св. Тит Изповедник Св. Тит Изповедник
През осмия век животът на Христовата черква на Изток бил смутен от иконоборческата разкол. Повечето от византийските императори от оно...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР