Св. мъченик Георги Софийски Най-нови е един от 9-те софийски

...
Св. мъченик Георги Софийски Най-нови е един от 9-те софийски
Коментари Харесай

Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови

Св. страдалец Георги Софийски Най-нови е един от 9-те софийски светци. Образът му е изписан на общата им икона, както и на икона в столичния храм " Св. Георги Победоносец " Ротонда.

Георги се родил в София от знатни родители българи Иван и Мария. На 25 години той осиротял от татко си. Понеже Момъкът се славел с огромна хубост и нравственост и турците поискали имат в свойта религия. Не могли да го подлъжат с лицемерна доброта и като принудително му поставили чалма и го провъзгласили за мюсюлманин. Георги хвърлил чалмата що му натрапили на земята натрапената и я стъпкал. Тогава мюсюлманите го завлекли при кадията, там отново го съблазнявали с висока работа, само че той бил корав във вярата, кадията заповядал да да го режат на линии по тялото и там да горят със свещи и по този начин тялото на мъченика пламнало, само че той не се потурчил. Съдията наредил да го обесят и три дни да виси на бесилницата да видят християните по какъв начин ще почне да се разлага. Георги починал от раните си преди да му метнат въжето, само че турците и мъртъв го обесили на основната стъгда до пещта за размразяване на желязо и медна руда.

Това станало на 26 май 1534 година. Майка му и трите дни седяла под бесилката прегърнала краката на мъченика, а от него вместо тлен благоухание почнало да се носи и тялото му било свлено след третия ден, опято от Йеремия и заровено в до северната част само че външната олтарна стена на църквата " Св. великомъченик Георги Победоносец " - Ротонда. Майката умряла на 40-я ден след Георги и била заровена при нозете му. Не са известни мощите на мъченика. Според преданието свети Георги Софийски Най-нови е хванат от турските управляващи през 1530 година на място, което в този момент е тъкмо в двора на Александровската болница при ъгъла на ул. „ Св. Георги Софийски " и бул. „ Пенчо Славейков ".

На лобното място на светеца в двора на Александровска болница е имало огромен каменен кръст с уточняващ надпис, който няколко години след 1944, заради опит да бъде погубен, е спретнат от столични свещеници и доднес се съхранява в олтара на храм „ Св. Георги Победоносец " на бул. " Св. патр. Евтимий ". В момента покрай лобното място на светеца е построен болничен храм, единственият наричан на светеца. През последната година зачестяват случаите на известия от заболели хора, които настояват, че са получили изцерение по застъпничеството на светията. До четиридесестте години на 20-ти век от лобното място на светията до Ротондата на 26 май се е провеждало литийно шествие. Желание за възобновяване на тази процедура изрази Знеполският Епископ Йоан на честването на светията на 26 май 2013г в Ротондата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР