Св. Герман е Цариградски патриарх, живял през VIII в., които

...
Св. Герман е Цариградски патриарх, живял през VIII в., които
Коментари Харесай

Герман Градушкар

Св. Герман е Цариградски патриарх, живял през VIII в., които се прочул с непримиримия си отпор против иконоборството. Църквата отбелязва паметта му на 12 май. Зад личността на този не изключително известен в България светия обаче се пази античен и извънредно забавен бит, които носи същинският смисъл на празника – предпазването от суша и градушки, които могат да унищожат реколтата.

Според националната традиция на този ден група девойки и вдовици, създават от глина мъжка дрънкулка наречена Герман (в някои региони на страната Гошо, Драганчо, Скалоян, Кабаиван). Набляга се на големия фалос, символизиращ плодородието и на скръстените ръце, които демонстрират че Герман в действителност е мъртвец. Самият обред също минава като заравяне. Жените поставят фигурката в дървено корито, което би трябвало да съставлява ковчег и стартират да го оплакват – с цветя, свещи и вопли: " Умрял Герман от киша за суша ". Някъде в корема му се поставя жаба (животно обвързвано с влагата) и се заравя в земята, само че покрай вода. Ритуалът приключва с обичайна софра за " Бог да елементарни ", а на 3-ия и 9-ия ден на гроба се прави помен, прикадява се и се прелива вода. Ако скоро след погребението, завалят дъждове, дамите изравят глинената дрънкулка и я хвърлят в реката.

По своя смисъл обреда Герман е алегорично жертвоприношение, което би трябвало да измоли от боговете благосклонност и отбрана освен от суша, само че и от киша. Свързан е директно с различен ритуал – Пеперуда. Той се води от младо момиче-сираче, което облечено на голо в зеленина танцува ритуален танц за дъжд, а близките го поливат с вода. По предписание при дълго засушаване се правят и двата ритуала, а младите девойки, които вземат участие в тях са едни и същи – в единия като „ оплаквачки ”, а в другия като „ пеперударки ”. Ако обаче бедствието е киша, се прави само Герман и фигурката се хвърля напряко в реката.

На този ден има възбрана да не се работи, а в случай че някой я пристъпи, реколтата ще бъде сполетяна от суша или градушка.

Имен ден честват Герман, Геран, Геро, Герана.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР