Св. Емилиан, роден и живял в гр. Доростол (днешна Силистра),

...
Св. Емилиан, роден и живял в гр. Доростол (днешна Силистра),
Коментари Харесай

Св. мъченик Емилиан Доростолски

Св. Емилиан, роден и живял в гр. Доростол (днешна Силистра), бил плебей у един грък и изповядвал вярата на Христа Иисуса. В това време по десния бряг на Дунава живеели славяни. Затова е прекомерно допустимо св. Емилиан да е бил славянин.

Отстъпникът Юлиан изпратил в Доростол един нечовечен шеф, с цел да подложи на страдания всички християни там, в случай че откажат да почитат боговете. Управителят дошъл в града и при първата си среща с жителите запитал: “Кои са тук християни? ” Гражданите били изплашени от мълвата за жестокостта на шефа. Затова дали отговор, че всред тях няма нито един християнин – всички се кланят на боговете. Във екстаз от мисълта, че единствено името му е разсеяло християнската религия в Доростол, надменнният шеф дал луксозно пиршество на жителите. Тежко било за блажения Емилиан да слуша самохвалството на един богохулник и да вижда, че неналичието на неотстъпчивост у християните се обръща в срам за християнството. И ето, когато шефът пирувал, той взел чук, отишъл в капището и строшил идолите.

Поклониците на езичеството не знаели кой е изпочупил идолите им. По съмнение те заловили един почтен земеделец. Като чул за това, Емилиан се явил при бранителите на боговете и им декларирал: “Аз строших вашите мощни богове! ” Той бил заловен и заведен при шефа.

- Кой те научи по този начин да безчестиш боговете? – запитал го ядосаният шеф.

- Бог и душата ми! – умерено дал отговор изповедникът. Сетне прибавил: - Сега и умният шеф и всеки различен да видят какъв брой са безсилни, какъв брой са глухи и неми вашите идоли, считани за богове! Камък и дърво, модифицирани в идоли – ни един не се отбрани.
 Почитаме Св. Марина Почитаме Св. Марина
Света Великомъченица Марина се уважава от Православната черква на 17 юли. Тя е известна измежду католиците като Света Маргарита Антиохийска...

Разярен от смелия глас на правдата, шефът заповядал да прострат изповедника на земята и да го бият с волски жилка. Слугите немилостиво го били. Кръв шуртяла от раните.

- Как посмя да безчестиш идолите? Аз ще те науча да ги почиташ! – крещял свирепият шеф.

- Това, което направих, не е непочтеност, а популярност и хвала за същинския Бог, - дал отговор страдалецът.

Управителят заповядал да го извърнат на другата страна и да го бият по гърдите и корема. Дълго още веднъж били страдалеца.

- Роб ли си ти или свободен? – запитал го шефът.
 Свети равноапостолен популярен княз Владимир Свети равноапостолен популярен княз Владимир
На този ден църквата уважава Свети равноапостолен популярен княз Владимир.  Владимир I (956-1015) е третия наследник на великия княз на Киев...

- Роб съм на градоначалника, - дал отговор страдалецът.

Тогава шефът издал строга заповед: Градоначалникът да внесе в интерес на царската хазна един фунт сребро, загдето държи у себе си прислужник, непослушен на боговете, а от жителите изискал да внесат фунт злато, загдето споделили, че сред тях няма християни. Той заповядал още Емилиан да бъде изгорял в огън.

Вън от града, на брега на Дунава, била приготвена и запалена огромна клада. В нея хвърлили мъченика. Чрез дамата на шефа, която била загадка християнка, християните получили позволение да погребат тялото на мъченика, потърпевш на 18 юли 362 година

Мъжеството на св. Емилиан въодушевило с неотстъпчивост и другите християни, които до тогава се криели от боязън. Свирепият шеф погубил мнозина от тях.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР