Св. апостол Матия бил родом от Витлеем и произлизал от

...
Св. апостол Матия бил родом от Витлеем и произлизал от
Коментари Харесай

Св. апостол и евангелист Матей, от Дванадесетте апостоли

Св. деятел Матия бил родом от Витлеем и произлизал от Юдовото племе. След възнесението на Иисус Христос всички апостоли прекарвали в Йерусалим, очаквайки слизането на обещания Св. Дух. Тогава ап. Петър показал на 120 участници в молитвеното заседание двама от Седемдесетте Христови възпитаници – Йосиф и Варсава, именуван Юст, и Матия, с цел да добавят посредством чоп 12-то число на апостолите Христови след отпадането на Юда Искариотски.
" Братя – споделил им деятел Петър, - трябваше да се извърши написаното, що бе предсказал Дух Свети посредством устата Давидови за Юда, лидера на ония, които хванаха Иисуса, тъй като той бе присъединен към нас, бе получил жребия на тая работа. Но със заплатата за своята несправедливост той закупи равнища и като се строполи ничком, пръсна се през средата и всичката му сърцевина се изсипа. И това стана известно на всички поданици йерусалимски, така че тая равнища на техен език бе наречена " Акелдама ", тоест " кървава равнища ". Защото в книгата на Псалмите е писано: " Жилището му да запустее и да няма кой да живее в него " и " достолепието му различен да вземе ". И така, потребно е, щото един от тия мъже, които бяха с нас през всичкото време, до момента в който пребъдваше и общуваше с нас Господ Иисус, начевайки от Йоановото кръщение до деня, когато се възнесе от нас, - да бъде дружно с нас очевидец на възкресението Му. "
" Ти, Господи, Който познаваш сърцата на всички, покажи от тия двама едного, който Си избрал да одобри жребия на тая работа и на апостолството, от което отпадна Юда, с цел да отиде на своето място! " (Деян. 1:15-25).
Хвърлили за тях жребие. Жребието се паднало на Матия и той бил присъединен към единадесетте апостоли.
След слизането на Св. Дух деятел Матия в началото благовествувал евангелието в Йерусалим и в Юдея дружно с другите апостоли. След това дружно с апостолите Петър и Андрей ходил в Сирийска Антиохия, в кападокийския град Тиан и в Синоп. Тук бил затворен в тюрма, из която отлично го освободил св. ап. Андрей Първозвани. Подир това пътешествал в Амасия, Едеса, Севастия и даже ходил в Етиопия.
След дълго проповедничество по всякакви градове и след доста и разнообразни премеждия за името Христово св. ап. Матия приел мъченическия венец в Йерусалим, като бил погубен с камъни.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР