Св. апостол и евангелист Лука бил в числото на седемдесетте

...
Св. апостол и евангелист Лука бил в числото на седемдесетте
Коментари Харесай

Църквата почита на 18 октомври св. ап. и ев. Лука. Св. вмчца Злата Мъгленска

Св. деятел и евангелист Лука бил в цифрата на седемдесетте възпитаници на Иисус Христос

Освен дванадесетте апостоли, които на всички места следвали своя Небесен Учител, Господ Иисус Христос избрал още седемдесет възпитаници и ги пратил да проповядват Неговото обучение по градове и села.
В цифрата на седемдесетте възпитаници бил и св. Лука. Той бил сателит на св. деятел Павел при мисионерските му пътешествия. От Рим апостолът на народите - Павел, пратил послания дo християни от разнообразни места. В тях той назовава деятел Лука " доктор, възлюблен и брат, който възхваля цялата Църква ". От Рим св. деятел и евангелист Лука се отправил за Египет, където в град Тива устроил християнска черква, известна по-късно със своята многобройност и светост.
От Египет евангелистът пристигнал, към този момент прекомерно остарял, в гръцката страна Ахаия, където починал страдалчески на 80 години.

Злата Мъгленска не се отказала от вярата си и турците я обесили

Св. Злата Мъгленска живяла във втората половина на ХVIII в. Родила се в оскъдно българско семейство. Родното й място е село Слатино, Мъгленска епархия. Дъщеря на елементарен селяндур, тя сияела с телесна и с душевна хубост. Отличавала се с изумително благочестие, със примирение и чисто сърце. Вярата й в Господа била непоклатима.
Млад турчин се прелъстил от хубостта й и решил да посегне на достойнството й. Един ден тя отишла в гората за дърва. По това време турчинът, дружно с други турци, я дебнел. Спуснал се към девойката, хванал я и подкрепят от другите, я отвел вкъщи си. Обещал й, че ще се ожени за нея. Поискал от нея най-първо да стане мохамеданка. Заплашвал я с мъчения, в случай че тя се откаже да стори едното и другото. Но тя дала отговор, че има вяра и се покланя единствено на Господа Иисуса. И че е дала обет за девство.
Турците разбрали, че девицата не ще склони да се откаже от вярата си и решили да опитат с мъчения. Но светата великомъченица ги издържала с неотстъпчивост. Бог я подкрепил и популяризирал. Озверелите турци я обесили в един двор на дива круша. Насекли по-късно тялото й на парчета. Това се случило на 18 октомври 1795 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР