Св. ап. Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един ...

Св. ап. Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един

Св. апостол Юда Тадей, брат Господен

Св. ап. Юда, който наричали още Тадей и Левий, един от дванадесетте апостоли, бил наследник на Иосиф, обручника на Пресвета Дева, и по тази причина се назовава - както и брат му Яков - " брат Господен ".

Ние малко знаем за неговия живот преди апостолството. Преданието приказва, че той се занимавал със земеделие.
 Св. мъченици Леонтий, Ипатий и Теодул Финикийски Св. мъченици Леонтий, Ипатий и Теодул Финикийски
При римския император Веспасиан (царувал 70-79, бел.ред.) един жрец, на име Адриан, бил пратен във Финикийската област да предава н...

Името му се загатва няколко пъти в Евангелието. Когато Господ за финален път беседвал с учениците си и сред другото споделил: " Който има заповедите Ми и ги съблюдава, той е, който Ме люби; а който Ме люби, любим ще бъде от Моя Отец: и Аз ще го възлюбя и ще му се явя Сам ", тогава деятел Юда, изпълнен с енергично предпочитание, щото цялостен свят да познае Господа, запитал Христа: " Господи, що е това, гдето искаш да се явиш нам, а не на света? " - " Ако някой Ме люби - траял Иисус, - ще съблюдава словото Ми; и Моят Отец ще го възлюби, и ще дойдем при него и жилище у него ще създадем " (Иоан. 14:23).

След слизане на Светия Дух над апостолите, Юда обходил доста страни на Азия, като проповядвал словото Божие. Заедно с деятел Сила той бил пратен в Антиохия да оказва помощ на Павел и Варнава; " Юда и Сила, бидейки сами пророци - приказва се в Деяния апостолски - с дълга тирада увещаваха братята си и ги утвърдиха ".

Юда се върнал краткотрайно в Йерусалим и по-късно подхванал нови проповеднически пътешествия. Той проповядвал в Персия и приел мъченическа гибел в Армения, на планината Арарат, както приказва преданието. Той бил разпнат на кръст и пронизан със стрела към 80-та година след рождението на Христа. Арменците изключително почитат паметта на св. ап. Юда и го назовават собствен деятел.

В Новия завет се намира едно съборно обръщение от св. ап. Юда, с което той се стреми да защищити християните от лъжеученията и припомня, че Господ, Който не пощадил и ангелите, ще накаже всеки виновник, който не се старае да поправи живота си.
 Тихон Чудотворец, свещеник Аматунтски Тихон Чудотворец, свещеник Аматунтски
Св. Св. Тихон се родил в Кипърския град Аматун. Той бил учтив от благочестивите си родители в Христовата религия и теоретичен на Свещеното...

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).

Източник: actualno.com


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg