Св. Анисия била родом от гр. Солун. Тя била надарена

...
Св. Анисия била родом от гр. Солун. Тя била надарена
Коментари Харесай

Св. мъченица Анисия

Св. Анисия била родом от гр. Солун. Тя била талантлива с всички земни богатства. Родителите й били положителни, благочестиви и прекомерно богати, проявявали огромни грижи за нейното образование, и тя от детство обикнала Бога повече от всичко на света. С наслада изучавала Неговия закон, старателно се стараела да извършва Неговата воля. Нейният разум и хубост били необикновени; тя бързо напредвала във всички науки и родителите й на могли да се нарадват на щерка си.

Но още от ранна младост Анисия претърпяла огромна тъга: тя се лишила от положителните си родители. След гибелта им тя останала едничка наследница на грамадното имение. Паднало й се насметно количество всевъзможни благосъстояния: парцели, пари, златни и сребърни съдове, многоцветни дрехи, украсени със злато и бисери. Но това благосъстояние не радвало Анисия, а я плашело. Тя знаела, че в благосъстоянието има доста изкушения, че то постоянно възбужда в индивида горделивост и тщеславие и че елементарно отдалечава от Бога. Боейки се от тия изкушения, Анисия непрекъснато молела Бога за помощ, молела Го да я упъти да използва даруваното благосъстояние за изгода, а не за погубване на душата си. Най-после решила да раздаде всичко на бедните. Продавайки имуществото си, тя не определила цената му, а споделила на търговеца:

- Помни, че се продава парцелът, който принадлежи на бедните и сиромасите! И заради това дай такава цена, каквато следва, тъй като Господ обича справедливостта и отплаща по правдивост!

След продажбата Анисия почнала да раздава пари на бедните. Тя посещавала лечебни заведения и затвори, носейки на нещастните великодушни помощи. Но освен с пари пособия Анисия – тя прислужвала на болните, давала им медикаменти, превързвала им раните, служела им с старание и обич. Като раздала благосъстоянието си, тя сама почнала да живее в последна беднотия, като прекарвала дните в работа, а нощите в молитва. В тая доброволна беднотия, измежду ограничения от всевъзможен жанр, тя почувствала повече душевна наслада, в сравнение с мнозина богати в луксозните си дворци, тъй като не благосъстоянието сформира благополучие за индивида, а спокойната съвест и вътрешния мир.

В това време имало извънредно гонение срещу християните и който убивал християнин, не се считал по закона отговорен в ликвидиране. Веднъж Анисия отивала на черква и забелязала на улицата неизмеримо събитие: тоя ден езичниците правили някакъв идолски празник. Един боец видял Анисия и извикал да спре, тъй като желал да я принуди да принесе жертва на идола. Изплашената госпожица се прекръстила. Войникът я запитал:

- Коя си ти и къде отиваш?
Св. четиринадесет хиляди младенци-мъченици, избити от Ирод във Витлеем
Тия почтени юдейски младенци потърпевши поради безначалния Младенец Христос – Сина Божи по заръка на юдейския цар Ирод. Като се в...
Прочети повече
– Аз съм рабиня Христова и ходя на черква – добродушно дала отговор Анисия.

– Няма да те пусна – споделил боецът. – Принеси жертва на нашите богове! – и по-късно я хванал, с цел да я заведе в езическия храм.

Анисия се съпротивила. Тогава той извадил меча си и я умъртвил (298 г.). Самите езичници укорили боеца за неговото жестокосърдие, като видели убитата почтена млада госпожица. Християните с страхопочитание погребали тялото й.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).

Още от ПРАЗНИЦИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР