Сутринта заседанието на ВСС, на което трябваше да се обсъждат

...
Сутринта заседанието на ВСС, на което трябваше да се обсъждат
Коментари Харесай

Как ще са зависими във ВСС от Гешев?! Те дори не го познават...

Сутринта съвещанието на Висш съдебен съвет, на което трябваше да се разискват предложенията за свалянето на Иван Гешев, пое в непредвидена посока.

Вместо всъщност - то се трансформира в отказване кой е познавал Гешев преди избора му. Такива се оказха представляващият Боян Магдалинчев и Евгени Иванов (и двамата са от плътното болшинство, което го и избра през 2019 година, б.а.).

Това стана след две поредни " акции " на прокурорската гилдия - първо двама членове (Огнян Дамянов и Стефан Петров) внесоха предложение след произнасянето на Върховен административен съд да се причислят към точките на Надежда Йорданова за " импийчмънт " и миналогодишните - на Янаки Стоилов.

Това бе признато на първо четене. Докато се гласуваше обаче втора подточка - това да се изтегли като първо в дневния ред, Йордан Стоев (бивш началник на Апелативна прокуратура-София) се оказа мощно афектиран от изказване на министър Надежда Йорданова от... 6 април пред Нова тв.

Става дума за изявлениетой в утринния блок, че - не разчита този Висш съдебен съвет да смъкна основния прокурор, тъй като...

„... огромна част от лицата във Висш съдебен съвет са лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев “

Днес Йордан Стоев изчете дълго заявление - Йорданова да каже кои са поименно подвластните. Ако той е измежду тях - да му се даде опция да се отбрани с разрешените от закона средства.

А в случай че не - да получи обществено опрощение от министърката, и то в този момент.

След което - тези, които счита за подвластни, да си създадат отказ - с цел да не гласоподават възможното премахване на Гешев.

Йорданова отговори - че всички знаят, в това число и европартньорите, че в Пленума на Висш съдебен съвет има систематичен проблем (като удебели върху последното, б.р.).

" Структурният проблем е, че огромна част, когато се избират в това число от Народно събрание, могат да бъдат настоящи прокурори. Това дава опция на едно непропорционално огромно въздействие на основния прокурор върху членовете на Висш съдебен съвет и това е систематичен проблем, който би трябвало да бъде решен.

Разбира се, това е работа на законодателната власт и проблем, който би трябвало да свършим. "

Членовете обаче верижно " набраха скорост " след подадената топка от Йордан Стоев и друго " острие " на прокурорската гилдия Евгени Иванов рече:

" Аз господин Гешев допреди 2 година не съм го познавал, за мен са дали своят вот сътрудниците прокурори – аз по тази причина съм тук във Висш съдебен съвет. "

И още един - самият представляващ съвета Боян Магдалинчев (политическа квота във Висш съдебен съвет - от ГЕРБ, б.р.), се отхвърли от основния прокурор " преди петелът да пее ".

" Г-н Гешев не го познавах изобщо, по простата причина, че в целия си живот бях арбитър. "

А когато бил определен от Народното събрание за член на Висш съдебен съвет, Магдалинчев даже не знаел Гешев къде е работел и какво е работел. И Магдалинчев - някогашен зам.-председател на Върховен административен съд от времето на Георги Колев, в никакъв случай не е бил подвластен от основния прокурор.

Най-агресивен бе представителят на " Атака " - Боян Новански:

Не търсете отговорни в съвета и прокуратурата! Не ме плашете с финансови и кариерни бонуси, тъй като няма никакъв смисъл - най-малко за мен! Огледайте се в себе си.

След него Атанаска Дишева заприказва за неща като " професионално достолепие “.

И попита засегнатите от прокурорската гилдия.

„ Колко пъти, сътрудници, обществено се противопоставяхте на мнението на господин Иван Гешев по разнообразни въпроси? Публично - с цел да докажете мнението си? Колко пъти и по кои тематики?

Г-н Гешев да е застъпвл някаква теза, а пък прокурорската гилдия в своята целокупност, или една забележителна част от нея или най-малко един единствен член да се е противопоставил? “

Олга Керелска се включи и уточни, че е доста забавно това изявление - в действителност дано афектираните в резюме да кажат по кое време са били в контраст на Гешев.

След това основният прокурор сподели да минат всъщност на дневния ред.

В последна сметка предлагането на Янаки Стоилов бе отложно (поне) за след седмица. Това стана по следния метод:

Огнян Дамянов взе думата да каже, че в предлагането на някогашния правосъден министър няма обстоятелства. Това се касаело за частта, в която той изрежда като аргументи за събаряне на Гешев:

- оповестяване на данни от досъдебни производства, освен това изборно и преднамерено.

- публичин извявления и коменатри, които демонстрират пристрастност, преднамереност и нарушават презумпцията за непорочност.

- липса на идентични критерии при следствия, засягащи лица на висши държавни длъжности.

- потребление на чиновниците от Бюрото по отбрана за претършуване и изземване, което е корист с техните служебни задълежния и е недопстимо посягане на друга самостоятелна институция.

- занемаряване на правилото на инцидентно разпределние на делата, посредством основаване на специализрани отдели.

За да имло ревю на фактическите условия, би трябвало да се знае „ по кое време, по какъв начин и по какъв метод е осъществено действието “, сподели Огнян Дамянов (той пропусна, че към предлагането на Янаки Стоилов има пояснителен отчет от 112 страници, б.а.).

Така обаче Пленумът одобри единомислещо с 16:0 - предлагането да бъде върнато на вносителя, с цел да си в профил нередностите. Това в тази ситуация ще е министър Надежда Йорданова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР