Сутринта папа Франциск беше посрещнат на летище София от премиера

...
Сутринта папа Франциск беше посрещнат на летище София от премиера
Коментари Харесай

Премиерът Борисов посрещна официално папа Франциск

Сутринта папа Франциск беше посрещнат на летище София от премиера Бойко Борисов. Премиерът благодари на папата, че е удържал на думата си да пристигна, а той го е поздравил за ролята на България за Западните Балкани.


Негово светейшество папа Франциск дойде на българска земя малко преди 10 часа сутринта. Посрещна го министър председателят Бойко Борисов,който предходната година във Ватикана му насочи публична писмена покана от името на българските институции да посети страната ни. Двамата си припомниха с усмивка по какъв начин Борисов три пъти е настоял папата да си постави поканата в джоба, тъй като кардинал Паролин го бил посъветвал, че това е сигурният метод визитата да се реализира.
 Премиерът Борисов предложения папа Франциск да посети България Премиерът Борисов предложения папа Франциск да посети България
По време на аудиенцията при главата на Римокатолическата черква министър председателят Бойко Борисов връчи публична покана на папа Франциск да посети България. Св...

Днес министър председателят му благодари, че е удържал на думата си да пристигна у нас, и сподели, че и православни и католици в България имат вяра мощно в неговите молебствия за мир.
Папа Франциск: Благодаря на вас, че ме поканихте. Да, в действителност се апелирам за мир и всички ние се молим за мир, тъй като войната е нещо доста грозно и неприятно.
Бойко Борисов дефинира папската аудиенция като висока чест за България, вдъхновяващо обръщение и поддръжка за мира в района и света и не на последно място - като огромна реклама за страната ни.

Основен акцент в диалога на четири очи сред папа Франциск и премиера Борисов е бил разговорът сред България и Ватикана и желанието на двете страни той да продължи в един по-хубав и човечен свят.
 © БГНЕС
След срещата министър председателят описа, че папа Франциск го е поздравил за направеното по време на нашето председателство за Западните Балкани. Поощрил и работата по мостовете и автомагистралите в страната ни.
Бойко Борисов, министър-председател: И в този момент когато се разделяхме, тъкмо това сподели още един път - че автомагистралите и мостовете са свързващото и определящото и за мира, в това число.
Премиерът е благодарил на папа Франциск, че всяка година българска делегация е във Ватикана за 24 май и това ще продължи.
Бойко Борисов, министър-председател: Светите братя Кирил и Методий - те ги почитат също доста, тъй като с писмеността са създали доста за мира и за образоването на доста нации в района.

 За първи път България и Македония празнуват дружно 24 май в Рим За първи път България и Македония празнуват дружно 24 май в Рим
В италианската столица Рим за първи път делегации от България и Македония, водени от министър председателите на двете страни - Бойко Борисов и Зоран Заев, честваха...

За това и единият формален подарък от премиера за папата беше златовезна икона на светите братя Кирил и Методий, вторият - омофор с облиците на светите апостоли Петър и Павел, а третият - безконечната роза, знак на желанието за мир.

Заедно с формалните, министър председателят направи и един персонален подарък на папата.

„ Първия път, когато чух думата „ българин “ от моята баба, беше точно когато пробвах вашето кисело мляко “, показа сподели на премиера Светият отец.
Бойко Борисов, министър-председател: Аз одобрявам папата доста. Човек научава доста неща в диалозите си с него.
След като изпрати папа Франциск, Бойко Борисов описа, че светият отец се пошегувал със строгия протокол при визитите си - каква е разликата сред терористите и протокола - с терористите може да се договаря.
 Какво се случва в самолета на папата? Какво се случва в самолета на папата?
Самолетът, с който дойде папа Франциск у нас, не е аероплан на Ватикна. Защо не е? Вижте повече за самолета на папата в материала на Мартин Гицов.
Още по тематиката ПАПА ФРАНЦИСК В БЪЛГАРИЯ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР