Сутринта на 1 септемри Булгаргаз внесе заявление за поскъпване на

...
Сутринта на 1 септемри Булгаргаз внесе заявление за поскъпване на
Коментари Харесай

Газът трябва да поскъпне с 20% и министър Петкова го знае |

Сутринта на 1 септемри Булгаргаз внесе заявление за повишаване на природния газ с малко над 20 на 100. Скоро по-късно обаче държавната компания го отдръпна по разпореждане на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Така се стигна до много неуместната обстановка сега да има доставки на синьото гориво, само че те да не се фактурират и заплащат. Според доста от енергийните експерти за безумния безпорядък на пазара няма никакво друго пояснение с изключение на страха от пазара където при поевтиняване всички се радват, само че отхвърлят да одобряват придвижванията в противоположната посока. А и настоящата политическа обстановка за кабинета Борисов-3 и без друго е повече от комплицирана. За коментар по тематиката OFFNews потърси ръководителя на КЕВР Иван Иванов.

Ето и диалога ни с него:

- Г-н Иванов, на 1 септември КЕВР трябваше да утвърди цената на природния газ за този месец, само че по разпореждане на министър Теменужка Петкова " Булгаргаз " изтегли заявката си за 20,3% повишаване. По каква цена стават газовите покупко-продажби сега у нас.

- Цена 0 часа на 1 септември няма публична цена на публичния снабдител. Няма заявление, върху които ние (КЕВР) да се произнесем. Искам да изясним още нещо - Комисията за енергийно и водно контролиране не дефинира цена на природния газ. Ние дефинираме цената на електрическата сила, само че не и на природния газ. Това е по този начин, тъй като тя се дефинира главно съгласно контракта с Газпром. По тази причина при нас идва ценово заявление от страна на Булгаргаз и ние след инспекция, в случай че не установяваме разлики, утвърждаваме цената.

- Но в този момент сме в странната обстановка да няма заявление!

- Точно по този начин. Очакваме ново заявление от Булгаргаз след завършването на инспекцията, която беше разпоредена от министър Петкова.

- А какъв беше казусът да се утвърди цената на газа и по-късно Министерството на енергетиката да си прави инспекциите?

- За мен като ръководител на КЕВР, това което мога да кажа е, че в случай че има заявление за цена на 1-о число на месеца, ние се произнасяме с решение. Питат ме, господин Иванов, за какво тогава не се произнесохте сутринта на 1 септември, преди Булгаргаз да го изтегли. Чисто софтуерно обаче ние не можем да се произнесем на 1-и сутринта. Причината е, че до 0 часа на предшестващия ден, 31 август, се наблюдават котировките и продажбите на природния газ на европейските газови хъбове. В 8-8,30 часа Булгаргаз получава от формален заплатен уебсайт каква е усреднената цена за целия минал месец. Те обработват и актуализират заявката си, подават го до нас към 10 часа. След което нашите специалисти имат работа по инспекция, за която са им нужни 2-3 часа. Едва по-късно, следобяд ние можем да се произнесем. Точно в този интервал на инспекцията, преди ние да се произнесем с решение, по разпореждане на министър Петкова Николай Павлов от Булгаргаз отдръпна ценовото заявление. А като нямаме заявление, ние няма върху какво да се произнесем.

Считам, че инспекцията можеше да се организира и откакто бяхме утвърдили цените на Булгаргаз. След това, в случай че има разлики, а те разлики не са разкрили, само че към момента нямам публична информация, щяхме да го отчетем при одобряването на цената за идващия месец. Така че нито потребителите, нито доставчика нямаше да бъдат ощетени.

- Какъв е главният проблем от това, че сега действително газът няма цена?

- Проблемът е, че не могат да се правят разплащания. Защото те стават по избрана цена. Цена сега няма. И аз чакам всеки ден най-сетне при мен да пристигна заявката от Булгаргаз, съпроводено с отчета на тази група, която прави инспекцията и да се каже, че цената е тази, която беше авансово избрана. Веднага когато това се направи, ние ще се произнесем в съкратени периоди.

- Колко време още може да издържи системата - да се правят доставки, а да няма разплащания за получения газ?

- Трябва да питате Булгаргаз за това. Ние нямаме отношение, само че друго мога да ви кажа - цената, която КЕВР утвърди, когато това се случи, ще е годна от 1 септември, т.е. няма да има ценови вакум.

- Значи огромната незнайна сега е напълно за сметка на бизнеса.

- Да, бизнесът би трябвало да потърси отговори на въпросите си на по-високо равнище. Защо резултатите от инспекцията на Министерство на енергетиката, която беше три дни и приключи в петък, още не са изпратени на Булгаргаз, с цел да може Николай Павлов да внесе заявката при нас.

- Проверката приключила ли е?

- Тя беше тридневна и се извърши в дните сряда, четвъртък и петък предходната седмица.

- Вчера министър Петкова съобщи, че още няма резултати от инспекцията.

- Може още да обработват някакви резултати, но ми се коства доста постепенно, че ги обработват.

- Международните цени на природния газ сега се покачват поради този спад през последните няколко месеца, който съгласно доста специалисти е в директна връзка с ковид и пониженото ползване.. .

- Да, потреблението бе мощно понижено и това обикновено се отрази на цените. Индустриалното произвеждане се сви, което докара и до лимитирано ползване на природен газ. Цената доближи исторически най-малко от 18 лв. на мегаватчас.

- И в този момент?

- Сега цените ще вървят нагоре. Стига да не се случи нещо изключително, да вземем за пример втора вълна на ковид, изключително в случай че е съчетана с годишния азиатски грип. При комбиниране на неприятни условия, няма да се учудя на задържане на цените, само че за момента действителностите са други.

- Според вас чист популизъм ли е заповедта на министър Петкова Булгаргаз да изтегли предлагането си за цената на газа в миг когато хиляди хора по улиците желаят оставката на държавното управление Борисов-3? 

- Не върша политически изявления. Само мога да кажа, че в случай че инспекцията откри същите стойности на ценообразуващите детайли като препоръчаните от Булгаргаз, това ще е добър отзив както за специалистите на Булгаргаз, по този начин и за дирекция " Природен газ " в КЕВР. Ще значи, че са си свършили работата както би трябвало.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР