Сутрешното кафе е едно от любимите неща на почти всеки

...
Сутрешното кафе е едно от любимите неща на почти всеки
Коментари Харесай

Защо, кога и как се чистят кафемашините

Сутрешното кафе е едно от обичаните неща на съвсем всеки от нас. И кафемашината е измежду обичаните ни домашен уреди. Но знаете ли по какъв начин да се грижите добре за нея, да я поддържате чиста, с цел да подготвя кафето Ви напълно?

Защо би трябвало да миете кафемашината постоянно

Топлина и влага – ето кои са двете обичани неща на микробите. Същите, които Вашата кафемашина обезпечава всеки ден, до момента в който приготвяте обичаното си кафе. Всъщност експертите споделят, че в 50% от кафемашините се развъждат и плесени.

Нещо повече – кафето съдържа естествени масла, които не се отстраняват единствено с вода. Ето за какво с течение на времето кафето става все по-горчиво. Отлаганията на котлен камък пък запушват кафемашините и това става причина кафето да се подготвя все по-бавно.

Ето няколко елементарни стъпки, които да следвате за поддържане на чистотата на всички, без значение от типа. Те ще Ви обезпечат освен съвършена хигиена, само че и същински вкусно и ароматно кафе.

Подвижните елементи – всеки ден

Най-добре е да миете преносимите елементи след всяко правене на кафе. Така освен ще отстраните частиците от кафето, само че и ще предотвратите натрупването на мазнини.

Извадете всички преносими елементи на кафемашината, преди утайката да е засъхнала, и ги измийте на ръка с гореща вода и препарат за миене на съдове. За тесните места може да употребявате четка за зъби. Ако производителят разрешава, може да ги сложите и в съдомиялната.

Не забравяйте да измиете и плочата за затопляне, защото пръските кафе могат да загорят по нея. Също по този начин е добре да оставяте капака на резервоара отворен, с цел да може той да изсъхва изцяло след всяка приложимост.

Почистване от котлен камък – всеки месец

Тъй като водата в кафемашините се загрява, във вътрешността им елементарно се отсрочва котлен камък, изключително в случай че водата във Вашия регион е по-варовита. Ще усетите това, тъй като правенето на кафе ще стартира да става по-бавно. За да се отървете от налепите, които освен Ви бавят, само че и не са изключително хигиенични, е добре най-малко един път месечно да почиствате варовика. На пазара ще намерите специфични препарати, с които можете да го извършите, като следвате напътствията на производителя. Но има и по-екологичен метод – с елементарен бял оцет.

Напълнете резервоара на машината с равни количества оцет и вода (напълнете доникъде с вода, след това долейте оцет, или обратно). Поставете книжен филтър в празната кошница и сложете празната кана на мястото ѝ. Включете машината и я оставете да загрее на половина. Изключете я и оставете течността да престои сред 30 и 60 мин. След това я включете още веднъж и довършете процеса по правенето на кафе, до момента в който изпразните резервоара. Напълнете го още веднъж, този път с чиста вода, и повторете процедурата.

Почистване на каната

Дори да измивате усърдно каната за шварц кафе след всяка приложимост, с времето тя стартира непрекъснато да наподобява мръсна и захабена. Има елементарен метод да я накарате още веднъж да заблести, като използвате… елементарен ориз.

Сложете в каната малко ориз и почистващ препарат за съдове и я напълнете с топла вода. Раздрусайте деликатно, с цел да може оризът да изстърже всички отлагания. Изчакайте малко, по-късно повторете. Накрая измийте каната с гъба и препарат, както нормално, и я изплакнете добре.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР