Сушата заплашва реколтатаРитуалът е от СредновековиетоЗа пръв път от 150

...
Сушата заплашва реколтатаРитуалът е от СредновековиетоЗа пръв път от 150
Коментари Харесай

Фермери във Франция правят молебен за дъжд

Сушата заплашва реколтата
Ритуалът е от Средновековието

За пръв път от 150 години фермерите в град Перпинян в Южна Франция провеждат върволица, с цел да насочат молитва за дъжд за земеделските им култури, съобщи ДПА.

Свещеникът Кристоф Льофевър от катедралата “Св. Йоан Кръстител ” съобщи, че процесията ще се състои в събота, като ще стартира от катедралата и ще стигне до крайбрежията на река Тет. Tя ще включва мощи на св. Годерик, настойник на земеделците в каталунските територии.

След като изминаха доста зимни дни без дъждове в огромни елементи от страната, в този момент има необикновена суша и за това време от годината. Освен че няма превалявания, подпочвените води също са изчерпани.

Експерти показват, че равнищата на подземни води са ниски, клонящи към доста ниски в 80% от района. Валежите през предходната есен не са били задоволителни, с цел да компенсират неналичието на подпочвени води след горещото и изсъхнало лято.

Ситуацията би се трансформирала, в случай че завали през идните седмици, преди да настъпи сезонът за засаждане на аграрни култури.
Предстоящият набожен обред е завръщане към визиготска традиция, датираща от Средновековието. Идеята е на винопроизводител, който помолил Льофевър да се причисли към призоваването на светеца настойник на фермерите, откакто молитвите в катедралата не донесли дъждове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР