Сурвакари гонят злите сили. Точно в полунощ на 13 януари

...
Сурвакари гонят злите сили. Точно в полунощ на 13 януари
Коментари Харесай

Пищни трапези и звън на чанове: Кукери гонят злите сили

Сурвакари гонят злите сили . Точно в среднощ на 13 януари настава Нова година, само че по остарял жанр. Празникът се отбелязва в пернишко с кукерски игри и се назовава Сурва. bTV ревизира по какъв начин честват

„ Ние с огромно наслаждение посрещаме кукерите. Във всеки един дом има питка, някакви варива, пача и баница. Когато дойдат кукерите, ние ги посрещаме, даряваме и благославяме. Благословията ни гласи : „ Колкото са по-люти чушките, талкова да е по-люта зимата, с цел да е плодородна годината “, изяснява Снежана Савова от  пернишкото село Ноевци.

Среща с едно семейство, което прецизно пази традициите

Другите благословии, отправяни към кукерите, гласят: „ Колкото са по-здрави орехите, толкоз да сме положителни, здрави и засмени “ или „ колкото са по-червени ябълките, толкоз да са здрави, румени и засмени децата “. Питката пък била знак за съществуването на студ във всеки дом, с цел да няма гладни и небогати хора.

Снимка: bTV

„ Кукерите вървят по домовете, с цел да гонят злите сили “, добавя Марино Васков. Каролина пък всяка година взима присъединяване в празника, с цел да съхранява и предава традициите. „ Дядо ми е бил кукер, татко ми – също. За мен това е доста огромна страст, която желая да запазя “, споделя младото момиче.

Традицията в планинския град събира всяка година хиляди туристи

Живеещите в селото се надявам в събота и неделя да дойдат доста хора. Те са им приготвили галерия, доста положително въодушевление и вкусна храна за гощавка.

Снимка: bTV

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР