Суровините не са непременно добра инвестиция. Те обаче са неразривно

...
Суровините не са непременно добра инвестиция. Те обаче са неразривно
Коментари Харесай

Финансист: Суровините са изключително разнообразни, а от там идват и спецификите при търговията с тях

Суровините не са безусловно добра инвестиция. Те обаче са неразривно свързани с икономическия живот на всяка една страна, а от там – и с финансовите й пазари. Това сподели финансистът от " Аларик Секюритис “ Иван Такев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Суровините са извънредно разнородни, а от там идват и спецификите при търговията с тях, означи специалистът.  

" Наложило се е мнение, че по време на висока инфлация цените на суровините порастват и производителите съумяват относително елементарно да трансферират разноските, които те са създали в производството си, към по-нататъшните консуматори. Това се усеща от окончателните потребители на всички скотски и аграрни артикули “, изясни финансистът.  

Той даде образец със зърнената продукция на Украйна, от която в огромна степен зависи освен Западна Европа, само че и Африка. " Доколко Украйна беше в положение да събере реколтата и да я изнесе имаше голямо въздействие върху цената на пшеницата през предходната, а и през тази година. Войната в Украйна прекъсна за избран миг веригите на доставка на пшеница “, изясни Такев.  

Рискът от задържането на високи лихвени проценти дълго време и изпадането на световната стопанска система в криза от своя страна води до стесняване на търсенето на всевъзможни типове първични материали и артикули. " По време на криза не се предлага вложението в първични материали, защото стопанските системи на процедура имат по-малка потребност от тези първични материали и заради неналичието на търсене цените им ще им спаднат. Когато стопанските системи са в напредък, при равни други условия това би трябвало да се отрази позитивно и върху представянето на всевъзможни типове първични материали и артикули. Миксът от факторите е много комплициран. Геополитическите спорове също имат значение, както неведнъж видяхме през последните месеци, макар че те имат по-скоро еднократен, много внезапен резултат “, означи финансистът.  

Поради тази причина пазарът на първични материали не е за всеки, добави Иван Такев. Има огромно значение по какъв метод се влага в първични материали. 

Златото се възприема като несъмнено леговище в изискванията на рецесия. В последно време обаче това не е по този начин. " Златото означи растеж над 2000 $ преди няколко месеца, само че сега се търгува под 2000. Няма кой знае какъв брой печелившо показване през последните две години. Същото важи и за останалите благородни метали “, изясни Иван Такев.  

Пазарът на нефт се реализира главно през фючърси. Размерът на договора е значителен, което не разрешава достъп на дребните вложители до него. Поради волатилността на петрола това може да докара до доста огромни загуби в доста малко време, предизвести специалистът. 

Повечето първични материали се търгуват по метод, който е доста сходен на финансовите активи. " Част от деривативните принадлежности върху първични материали са финансови принадлежности. Една огромна част от суровините пък се търгуват главно с фючърси. По-голямата част от петрола да вземем за пример се търгува на фючърс, не на спот пазара “, изясни Иван Такев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР