Суровини, шпионаж, дезинформация: впечатляващо е оставеното от шефа на Вагнер

...
Суровини, шпионаж, дезинформация: впечатляващо е оставеното от шефа на Вагнер
Коментари Харесай

Ползите за Русия след смъртта на Пригожин - влияние в една все по-важна част на света

Суровини, шпионаж, дезинформация: впечатляващо е оставеното от шефа на " Вагнер " Пригожин завещание след гибелта му. Ползите за Русия са политическо и геостратегическо въздействие в една все по-важна част на света, написа АРД.

***

Преструктурирането на групата " Вагнер " в Африка е почнало още преди гибелта на Евгений Пригожин, написа АРД в материал, отдаден на бъдещето на наемническата организация. Все още не е ясно къде и по какъв метод ще бъдат интегрирани бойците на групата, а на карта са заложени политическо въздействие и доста пари, разяснява тематиката обществено-правната медия.

Изграждането на доверие измежду заинтригуваните държавни управления в Африка евентуално остава цел на Кремъл и съветското Министерство на защитата, показва АРД. Ясно е, че реконструкцията на " Вагнер " е почнала, само че не е несъмнено в каква посока върви тя. Засега най-лесно е в Сирия, където Русия поддържа лични армейски елементи и разполага с военновъздушната база „ Хмеймим “ на брега на Средиземно море. Но дейностите на наемническата група там бяха възпрепятствани от съветското Министерство на защитата още преди протеста на Евгений Пригожин през юли тази година.

Според блогър, обвързван с наемническата група, съветската войска даже е блокирала пистите, с цел да предотврати доставки за " Вагнер ". Въпреки това след гибелта на Пригожин по-голямата част от бойците в Сирия се подчиняват на Министерство на защитата. Това изясни наскоро експертката по сигурността Ванда Фелбаб-Браун: " Беше елементарно. Там съветските военни имат цялостен надзор ", сподели тя.

Сложната конструкция на наемническата група

На други места обаче този развой не е толкоз елементарен. АРД дава образец с Централноафриканската република (ЦАР). Дейността на над 1000 наемници от групата в тази страна е тясно преплетена с икономическата интензивност на " Вагнер ". Там злато, диаманти, концесии за дърводобив и даже алкохол и кафе са се трансформирали във валута, с която се заплаща на бойците.

Мрежата е комплицирана, а под чадъра на " Вагнер " оперират разнообразни компании. Затова и просто решение за преструктурирането надали е допустимо. Вероятно това е и повода, заради която актуалният началник на " Вагнер " - Витал Перфилев - към този момент е оставен да работи необезпокоявано.

Съвсем разнообразни грижи има наемническата група в Мали. Там повече от 1000 бойци на " Вагнер " би трябвало да запълнят празнината в сигурността, оставена от надалеч по-многобройните мироопазващи сили на Организация на обединените нации, в които влизаше и контингент на Бундесвера. Същевременно армията, която се бие дружно с " Вагнер " против ислямистите, губи от ден на ден позиции.

Сложната обстановка в Африка

Още един фронт се открива и на север поради бунтуващите се туареги. Все повече армейски бази падат, а видеозаписи на бунтовници демонстрират убити хипотетични съветски наемници. Военната хунта на Мали се намира под напън, а репутацията на съветските бойци, от които зависи държавното управление и които трябваше да донесат сигурност на страната, също е застрашена.

Още по-сложно е в Судан. Там Пригожин застана на страната на Мохамед Хамдан Дагало в спора му с армейския военачалник Абдел Фатах ал Бурхан. Със сигурност положителните покупко-продажби, които някогашният началник на " Вагнер " съумя да подписа посредством Дагало за златото на страната, повлияха за решението, отбелязва АРД. Но формален Кремъл поддържа връзки и с Бурхан.

Въоръжени бойци, първични материали, шпионаж, дезинформация: наследството на Пригожин е впечатляващо. Плюсовете за Русия са политическо и геостратегическо въздействие в една все по-важна част на света. И това не е всичко. " Системата дава на Русия минерални запаси, да вземем за пример злато, в миг когато на страната са наложени наказания, само че в това време се нуждае от средства за войната в Украйна ", споделя професорката по политология от Университета в Колумбия Кимбърли Мартен.

" Системата Вагнер " има бъдеще

Затова и никой наблюдаващ не има вяра, че " системата Вагнер " ще бъде разформирована. Но може ли тя да бъде трансферирана към съветската войска и тайните служби? И преди, и след гибелта на Пригожин зам.-министърът на защитата Юнус-Бек Евкуров посети четири страни в района и даде обещание помощ. Така той ясно даде да се разбере кой командва в Москва.

Същевременно признание на директна връзка сред " Вагнер " и страната би имала последици. " Ако прикритието напълно бъде изгубено, Русия би била виновна и за нарушаванията на човешки права ", показва експертката по сигурността Фелбаб-Браун. Една наемническа мощ, която неведнъж е била упреквана в избиването на цивилни, елементарно би могла да унищожи репутацията на страната, която я изпраща.

Преди месец съветският президент Владимир Путин одобри някогашния чиновник на " Вагнер " и съосновател на групата Андрей Трошев и му разпореди да образува доброволчески отряди, главно за сраженията в Украйна. След несполучливия протест на Пригожин Трошев е минал към близката до Министерството на защитата военна компания " Редут ". Въпреки това въпросът за приемствеността към момента не е позволен и обстановката е неразбираема.

Вероятно е " системата Вагнер " да има бъдеще, даже и да се нуждае от ново управление, а може би и от друго име, предвижда АРД.

Норберт Хан (АРД)

(
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР