Супермаркети таксуват пластмасови кутии с продукти, комплектовани от производителя, като

...
Супермаркети таксуват пластмасови кутии с продукти, комплектовани от производителя, като
Коментари Харесай

Търговци печелят на гърба на наредба

Супермаркети таксуват пластмасови кутии с артикули, комплектовани от производителя, като опаковки на магазина. Това е последният трик, с който търговци товарят потребителите и обезсмислят Наредбата за понижаване на пластмасовите опаковки и формирания от тях боклук, заяви Габриела Руменова от онлайн платформата " Ние, потребителите “.

Руменова описа за голям брой недоволства на консуматори от нови нелоялни практики на наложително автоматизирано таксуване на пластмасови кутийки за храна от топли и студени щандове с гозби и салами в магазините, даже когато се поставят в хартиена опаковка, полиетиленова торбичка или съд, възложен от купувача, съобщи " Телеграф ".

Примери

Последният подобен образец е таксуването на кутия с еклери, предоставени на комерсиалния обект авансово опаковани в пластмасови кутии от техния производител. Случаят е от сряда, когато консуматор се оплаква и разгласява касовата записка с в допълнение таксуваните му 20 стотинки за кутийката в обществената мрежа, изясни Габриела Руменова.

Има и други образци с касови бележки на купени маслини в хартиена опаковка, на храна в найлонова торбичка, в съд на клиента, за които непроменяемо в касовата записка се виждат 20 стотинки, таксувани за несъществуваща пластмасова кутийка. Това е реализирано с автоматизирано начисляване на спомагателни 20 ст. за опаковка при заплащане на артикули от топлата витрина или други щандове, което е авансово заложено в програмата на касата.

Наредба

Наредбата за таксуване на пластмасовите опаковки транспонира Директива на Европейски Съюз от 2019 година за понижаване на пластмасовите боклуци и е в действие от началото на тази година в България. В момента съгласно нея таксата би трябвало да е най-малко 20 стотинки на пластмасова кутийка. Догодина ще е 25 стотинки и всяка година ще нараства. Но директивата изисква да се обезпечат налични за потребителите други възможности, с цел да не се стигне до това, на което сега сме очевидци, разясни Габриела Руменова.

" В момента с прилаганите трикове не се извършва задачата на нормативния акт – да се ограничи използването на пластмаса, даже противоположното. От друга страна, нелоялните практики водят до голословно обогатяване на комерсиалните вериги, тъй като една такава кутийка за тях коства в пъти по-малко спрямо цената, на която наложително я продават на клиентите си. Хората би трябвало да се оплакват в Комисията за отбрана на потребителите, тъй като това е нелоялна комерсиална процедура, а КЗП да я глоби, разясни Руменова. Добре е Министерство на околната среда и водите да се произнесе дали по метода, по който сега се ползва наредбата от търговците, действително се извършва нейната цел, заключи тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР