Сумите, които България може да загуби, ако не направи съответните

...
Сумите, които България може да загуби, ако не направи съответните
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Не искам да плаша, но България може да загуби стотици милиони

Сумите, които България може да загуби, в случай че не направи съответните промени, проекти, планове и съответни планове тази година са грандиозни.

 

Това сподели за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската капиталова банка.

" Сумите са грандиозни, аз не желая да плашим със суми. Те сумите вървят към стотици милиони, това е казусът. Паралелно с губенето на стотици милиони, които ги имаме за асимилиране и те би трябвало да бъдат усвоени 2023 година, въпросните средства по Плана за възобновяване, до 2024 година, до 2026 година парите пък по Плана за възобновяване и развиване в допълнение, и по оперативните стратегии и така нататък, модернизационен проект, принадлежности най-различни. Въпросът е, че няма проект, няма планове, а плановата подготвеност за нас, като Инвестиционна банка, да вземем за пример ние сме зелената, европейската Инвестиционна банка, с цел да можем да одобрим, да финансираме един план или група планове, рамково съглашение. Ние доста постоянно поддържаме държавни управления с огромни рамкови съглашения, с които финансираме точно стратегии, примерно районни проекти и така нататък, включващи голям брой на брой планове, само че би трябвало да има положителни планове и те да са както ги назоваваме “banckable ", планове, които да са стопански преференциални, да са добре готови, които да могат да бъдат реалистични и финансирани. И в действителност, това е, което към момента и в България, несъмнено, и на други места, тъй като затрупвам бранша на Източна Европа, мога да кажа и на други места липсват съответни, подготвени планове, само че там към този момент работим за това, да създадем положителни планове в България. За страдание, сме към момента на стадий да дискутираме проектите ", сподели още тя.

Лиляна Павлова изрази вяра, че има опция да се навакса. Тя има вяра, че това държавно управление може и ще го направи.

" Защото съм уверена, че това е единственото отговорно решение в името на България, и в името на бъдещето, тъй като нашата стопанска система общоприетоо, нашата индустрия, произвеждане, е по-енергоемка, наследено е, знаем от предишното ", добави тя.

Необходимо е да декарбонизираме, да има повече вложения в енергийна успеваемост, в по-ниски разноски за сила, по-добра продуктивност, работливост, с цел да може и нашето произвеждане да е продуктивно, изрично съобщи вицепрезидентът на Европейската капиталова банка.

" Потенциалът на въглищните ни региони и райони е голям и Стара Загора, и Кюстендил, и Перник, само че както и постоянно споделяме, когато се вършат проектите за тези райони, те не могат да бъдат копи пейст, както го назоваваме, просто да копират нечий проект. Те би трябвало да бъдат съобразени със спецификите на всяка област и по отношение на наличните запаси, това е бих споделила, златното предписание в районното развиване, според от ресурсите, според от даденостите, и географски, и стопански, и като работна мощ, и като изкопаеми, и други запаси и благоприятни условия, нали слънце, вятър, вода и така нататък Да се съобразят, и да се предложат характерни съответни решения за всяка област и надлежно за бизнеса, по който това може да се осъществя и да се случи. Вярвам, че имаме потенциал и капацитет, да кажем в региона на Стара Загора, да се направи нещо, което примерно една прилежаща Гърция направи преди време. Те откриха най-голямата плантация за слънчеви панели в цяла Европа - двеста и не знам какъв брой мегаватов слънчев парк.

 

Ето едно такова нещо, на територия голяма, примерно като “Мини Марица-изток " би могло да създава също и да се направи, не споделям, че би трябвало тъкмо това да създадем, просто давам образец, че ни трябват този вид вложения, с цел да може хората, които в този момент работят в региона на Стара Загора, в мините, да останат на място, да имат работа, да се основат, както ги назоваваме ние, сигурни, зелени и чисти работни места, които да имат вероятност, а да не са в браншове, които лека-полека ще утихват. Не ни трябват недалновидни, популистки някакви решения или заявления, би трябвало конкретика, би трябвало да се работи с ясни планове, привличане на вложения и основаване, и внедряване на технологии и така нататък ", изясни Лиляна Павлова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР