Суецкият канал в Египет, който свързва Европа и Азия, без

...
Суецкият канал в Египет, който свързва Европа и Азия, без
Коментари Харесай

1800 камили носели вода при строежа на Суецкия канал

Суецкият канал в Египет, който свързва Европа и Азия, без да се постанова да се заобикаля Африка, е приключен на 16 ноември 1869 година Преди 149 години е бил дълъг 164 км, а след многократните разширения към този момент се простира на 193,3 километра с широчина 205 метра.

Това е най-големият строителен обект през 19. век и е доста тежък, тъй като се построява в пустиня, без никаква инфраструктура. Всички материали, принадлежности, машини, въглища, желязо и всяко парче дърво се карат от Европа. Отначало материалите се придвижват ръчно, в тръстикови кошове. На обекта са наети над 30 000 служащи, а 1800 камили мъкнат вода за тях. През 1863 година е издигнат по-малък канал за прясна питейна вода от Нил, който облекчава свръхтрудните условия. Смъртността на служащите - египтяни и европейци - е доста висока.

Първоначално за строителство са избрани 200 милиона франка, само че разноските са двойно повече. Строителството продължава 11 години. Съгласно Цариградската спогодба от 1888 година, която е в действие и през днешния ден, каналът може да бъде употребен „ по време на война и в спокойно време от всеки търговски или боен съд без разлика на неговия байрак “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР