Суецкият канал се очаква да бъде отворен за плаване, след

...
Коментари Харесай

Суецкият канал беше освободен от кораба, подготвя се за отваряне

Суецкият канал се чака да бъде отворен за корабоплаване, откакто през днешния ден големият контейнеровоз беше освободен от плитчината, където заседна и блокира придвижването. Доставчикът на морски услуги Inchcape Shipping заяви, че корабът, който заседна на 23 март, е изтеглен и се обезопасява. Приливът през нощта, съпроводен от пълнолуние, оказа помощ за освобождението на кораба, показват от компанията, представени от Reuters.

Очаква се значимият морски път да бъде подготвен за обновяване на придвижването през днешния ден, твърди египетски президентски консултант по плановете на Суецкия канал. Засега няма публично удостоверение от държавната администрация на Суецкия канал (SCA). На онлайн фрагменти се вижда, че корабът е изместен.

Блокирането на канала от вторник докара до нарушение на веригите за доставка и се отрази на търговията на международните пазари. Според администрацията на канала към 370 кораба чакат, с цел да преминат в двете направления. Сред тя са и 25 танкера, които транспортират нефт. Блокирането на канала коства на локалния оператор 13 до 14 млн. $ загуби на ден. Миналата година през него са минали близо 19 хиляди кораба. Суецкият канал обезпечава един от главните източници на валутни доходи на Египет, като през предходната година те са били 5.6 милиарда $.
Да се готвят застрахователите
Блокирането на значимия морски път, през който се прави 12% от размера на международната търговия, ще сътвори вълна от застрахователни искания от всички наранени - от фирмите в корабния бизнес до тези в суровинния. Собствениците на стоките на борда на Ever Given и други кораби, закъсали, тъй като най-бързият воден път, свързващ Европа с Азия, беше затворен 6 дни, ще изискат заплащане от своите застрахователи. А застрахователите на товари на борда на собствен ред ще предявят искове против притежателите на Ever Given, които ще се извърнат към своите застрахователи за отбрана, написа Bloomberg.

Както декларира Крис Гривесън, сътрудник в юридическата компания Wikborg Rein в Лондон: " Това е сюжет от вида Армагедон ". Сред застрахованите артикули е самият транспортен съд. Това нормално се покрива на всички места в района от 100 до 200 млн. $, съгласно застрахователния брокер и консултант по риска Marsh. Но изплащането ще зависи от това какъв брой огромна е вредата. Ако се използа метода " обща повреда " (general average) - който включва шерване на разноски сред всички заинтригувани страни, изплащанията, които ще доближат милиони, стават доста комплицирани. " Това прибавя голяма трудност към уреждането на окончателното искане ", сподели Маркус Бейкър, началник на морската процедура в Marsh.

Докато тези, които се занимават с моделиране на огромни опасности, към момента не разгласяват прогнози, възможното погашение на застраховката на кораба ще обхване цялостен набор от застрахователни браншове. Пряко ангажирано в процеса е английската P&I Club - една от тринадесетте групи, застраховаща отговорността пред трети страни на международните корабни пазари. Компанията съобщи, че ще прегледа всички годни искове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР