Суданските въоръжени сили се съгласиха да удължат текущото примирие за

...
Суданските въоръжени сили се съгласиха да удължат текущото примирие за
Коментари Харесай

Армията на Судан удължава примирието със 72 часа

Суданските въоръжени сили се съгласиха да удължат настоящото помирение за още 72 часа , оповестява " Ройтерс ".

То ще влезе в действие от датата на края на актуалното помирение , се оповестява в изказване от четвъртък.

Новото помирение ще стартира да работи в среднощ в петък.

То бе реализирано с посредничеството на Съединени американски щати и Саудитска Арабия.
 Ново помирение в Судан
Ново помирение в Судан

Новината заяви Антъни Блинкън

Припомняме, че въоръжени бойци вилняха и в четвъртък през основния град в разрушения от войната западен район на Судан Дарфур.

Освен боеве се оповестява и за ограбени магазини и жилища, споделиха поданици, които разказват протичащото се като най-лошото, претърпяно от тях в Дарфур.

Насилието пристигна макар нежното тридневно помирение сред двама висши генерали на Судан , чиято битка за власт умъртви стотици.

Хаосът в град Генена в Дарфур сподели по какъв начин битката на съперничещите си генерали за надзор в столицата Хартум прераства в принуждение в други елементи на Судан.

Прекратяването на огъня докара до доста облекчение на боевете в Хартум и прилежащия град Омдурман за първи път, откогато военните и съперничещи паравоенни сили започнаха конфликти на 15 април. Боевете трансфораха жилищните квартали в бойни полета.

Относителното успокоение разреши на непознатите държавни управления да изведат с хеликоптери стотици жители, до момента в който десетки хиляди суданци напуснаха Хартум, търсейки по-безопасни зони или избягали в чужбина.
 СЗО предизвестява за биологична опасност в Судан
СЗО предизвестява за биологична опасност в Судан

Окупирана е лаборатория, в която се съхраняват патогени на морбили и холера

Редица страни, измежду които и България, изтеглиха жителите си от Судан.

Заплахата не идва единствено от боевете.

Съществува " висок риск от биологична опасност " в суданската столица Хартум. За това предизвести Световната здравна организация (СЗО). Причината е, че една от воюващите страни е окупирала лаборатория, в която се съхраняват патогени на морбили и холера и други рискови материали.

Боевете избухнаха сред суданските въоръжени сили и паравоенните формирования на Силите за бърза поддръжка на 15 април и досега са предизвикали гибелта на минимум 460 души, а над 4070 души са потърпевши, съгласно последните данни на СЗО.

Около 300 000 души са убити във въоръжените конфликти сред държавните сили и сепаратистките групировки от 2003 година в региона на Дарфур в западен Судан. През 2007 година бяха ситуирани сини каски.

Една от най-слабо развитите африкански страни, разкъсвана от дългогодишни кървави спорове. Судан е страната, в която се води най-продължителната революция в африканската история, почнала още през 1955-та година. В основата на спора стоят както религиозни, по този начин и междуетнически разлики.

Населяваният най-вече от християни юг се опълчва на натиска от страна на севера, в който доминира арабско и мюсюлманско население. Започва серия от конфликти сред държавни сили и партизански придвижвания, военни преврати и чести смени на държавни управления.
 Боеве се водят в суданския район Дарфур
Боеве се водят в суданския район Дарфур

Насилието пристигна макар нежното тридневно помирение сред двама висши генерали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР