Суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП) рано тази сутрин

...
Суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП) рано тази сутрин
Коментари Харесай

САЩ са евакуирали свои дипломати от Судан

Суданските паравоенни Сили за бърза поддръжка (СБП) рано тази заран обявиха, че американски дипломати и техните фамилии са били евакуирани от страната благодарение на военна задача на Съединени американски щати, в която са взели участие шест самолета, съобщи Ройтерс. Операцията е била извършена в съгласуваност със Съюз на българските писатели.

Информацията е била доказана от източник на Ройтерс от американската войска, поискал анонимност.  

Вчера стартира евакуацията и на други задгранични жители, които напущат Судан през пристанище, ситуирано на брега на Червено море. 

Заради кръвопролитните боеве в Хартум доста хора са в капан. Летището е затворено, доста пътища са блокирани.

Враждуващите военни водачи пренебрегнаха апелите на Организация на обединените нации и редица страни за съблюдаване на оповестеното помирение.

Саудитска Арабия изтегля жители от страни от Залива през пристанище на брега на Червено море, ситуирано на към 650 километра от Хартум.

Очаква се западните страни да изпратят самолети от Джибути, които да изведат техните жители от Судан. Не е ясно обаче по кое време ще стане допустима евакуацията, защото суданската постоянна войска съобщи, че има проблеми с достъпа до летищата в Хартум и Няла - най-големия град в западния судански район Дарфур.

Досега суданските въоръжени сили, ръководени от военачалник Абдел Фатах Бурхан, и техните съперници от Съюз на българските писатели, отпред с Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемети, не съумяха да спазят прекратяването на огъня, което се договаря отначало съвсем всеки ден, откогато избухнаха сраженията.

Вчерашните боеве нарушиха тридневно помирение, което трябваше да влезе в действие в петък, с цел да могат всички жители да отидат на безвредни места и да посетят фамилиите си по време на мюсюлманския празник Курбан байрам. 

Двете страни си разменят взаимни обвинявания за нарушаването на примирието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР