Субсидираните производители на ток с нови договори От 1 юли

...
Субсидираните производители на ток с нови договори От 1 юли
Коментари Харесай

Всички централи над 4 МВт на борсата

Субсидираните производители на ток с нови контракти

От 1 юли всички производители на електрическа енергия над 4 мегавата излизат на свободния пазар. Това плануват предлаганите промени в Закона за енергетиката, които във вторник бяха разисквани на полемика в Народно събрание с присъединяване на депутати, отрасловият министър Теменужка Петкова, представители на енергийните сдружения в страната и работодателските организации, написа в. Монитор. В предходен вид се оферираше границата да е 5 Мвт. Сметките сочат, че с измененията нови 4,3 тераватчаса електрическа енергия ще излязат на свободния пазар от средата на 2018 година

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев изясни, че централите, ползващи дотации към този момент ще подписват контракти за разлики не с НЕК, а с Фонд " Сигурност на електроенерийната система " (ФСЕС), който от своя страна ще събира таксата " Задължение за обществото " и ще я превежда на НЕК с цел да се разплати с производителите под 4 мегавата. По думите му в този момент 15 търговци не я заплащат и е мъчно да бъдат накарани да го създадат, а те са взели сумите от консуматорите на сила. " Със законовите промени ще се избегнат проблемите със събирането на въпросната такса. Ще въведем текстове, с които ще се изисква банкова гаранция или депозит в размер на едномесечното обвързване по тази такса на търговците ", разясни Добрев. " Централите с преференции ще продават на свободния пазар, а за разликата сред субсидираната цена и предстоящата да реализират на борса Фондът за енергийна сигурност ще подписа контракти за разлика, тя обаче ще бъде закрепена за другите централи - фотоволтаици, вятърни генератори и други според от решенията на регулатора за всеки обособен производител. Ще се прави планирана цена за всеки ценови интервал ", изясни той и акцентира, че тези нови контракти няма да имат отношение към крайната цена на тока.

Според него новата скица трансферира рисковете в известна степен на производителите, само че пък им подсигурява, че ФСЕС ще бъде постоянен и ще има средства за заплащане на обезщетенията без забавяния, каквито имаше в предишното.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изиска в плана за законовите промени да се усилят глобите за нарушавания на разпоредбите борсовата търговия с електрическа енергия, като те се удвоят до 300 000 лева, само че следствието на нарушаването ще става единствено със правосъдно позволение. Той изясни още, че с измененията ще се понижат рисковете производителите на субсидиран ток да го продават на дъмпинг на борсата. По думите му цялостната либерализация на пазара на ток у нас ще настъпи след към 5 години и това се дължи на високото равнище на енергийна беднотия в България.

Министърът на енергетиката в изявлението си на полемиката напомни, че либерализацията на пазара трябваше да е реалност още през 2007 година Тя добави, че е време да се спре с потреблението на цената на тока за обществена политика.

Относно двата американски теца с контракти за наложително изкупуване на преферeнциални цени няма да има промени, стана ясно по време на полемиката в Народно събрание.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР