Стюарт Уйлямс и Дейвид Кларк, АФПДнес Франция гласува на парламентарни

...
Стюарт Уйлямс и Дейвид Кларк, АФПДнес Франция гласува на парламентарни
Коментари Харесай

Краят на ерата Макрон: Сеизмични избори във Франция

Стюарт Уйлямс и Дейвид Кларк, Агенция Франс Прес

Днес Франция гласоподава на парламентарни избори, които ще бъдат решаващи за политическото бъдеще на страната и на които крайната десница може да стане най-голямата партия в Народното събрание за първи път.

Центристкият президент Еманюел Макрон свика предварителните избори три години по-рано, откакто силите му бяха разгромени на парламентарните избори през юни - случка, която съгласно мнозина наблюдаващи се провали.

След като излезе отпред на първия тур на изборите на 30 юни, крайната десница на трикратната кандидатка за президент Марин Льо Пен беше уверена, че нейният Национален общ брой ( " RN " ) може да завоюва безусловно болшинство в Народното събрание и да коронова за министър-председател 28-годишното си протеже и партиен водач Бардела.

Но през последната седмица бяха подписани повече от 200 тактически пакта за гласоподаване сред претенденти от центъра и левицата по места, с цел да се предотврати успеха на RN в завръщане на анти-крайно десния " Републикански фронт ", призован за първи път, когато бащата на Марин Льо Пен Жан-Мари се изправи против Жак Ширак на втория тур на президентските избори през 2002 година

Така последните изследвания на публичното мнение предвидиха, че RN няма да успее да доближи 289-те места, нужни за безусловно болшинство в 577-местното Национално заседание, като въпреки всичко ще бъде най-голямата партия в Народното събрание.

Подобен резултат би разрешил на Макрон да образува необятна коалиция против RN и да резервира Габриел Атал като длъжностен министър-председател. Но също по този начин би могъл да предвещава дълъг интервал на неподвижен политически живот във Франция, тъкмо когато тя се приготвя да бъде хазаин на Олимпийските игри от 26 юли.

" Днес заплахата е от болшинство, доминирано от крайната десница, а това би било пагубно ", съобщи Атал в последното предизборно изявление за френската телевизия на 5 юли.

Мнозина във Франция остават озадачени за какво Макрон свика избори, които не е задължен да организира и които могат да завършат с удвояване на наличието на RN в Народното събрание и понижаване на половина на контингента му от центристки депутати.

Но президентът, прочут със склонността си към театрални жестове, наподобява има намерение да реализира това, което назовава " изясняване " във френската политика. той се надяваше, че в последна сметка ще остави три ясни лагера - извънредно десен, центристки и твърдо ляв.

Окончателните изследвания на публичното мнение, оповестени от две организации преди изборите предвидиха, че RN ще завоюва сред 170 и 210 места, следвана от необятната лява коалиция " Нов национален фронт " (NFP) със 145-185 места и центристите на Макрон със 118-150 места.

Тъй като съгласно прогнозите Алиансът " Заедно " на Макрон ще заеме трето място, триумфът на НФП е още една основна тематика за изборите, въпреки че единството му наподобява нежно, защото обгръща както обичайните социалисти, по този начин и твърдолявата партия " Непреклонна Франция " (LFI) на Жан-Люк Меленшон.

Какъвто и да е резултатът,

изборите рискуват да подкопаят статута на Макрон

като една от най-значимите политически фигури в Европа и основна западна опора за Украйна в битката с съветската инвазия.

" Франция е на прага на сеизмична политическа смяна ", обявиха анализатори от Европейския съвет за външна политика ( " ECFR " ), като предизвестиха, че даже Макрон да управлява държавното управление след изборите, той ще бъде изправен пред " законодателни блокажи ", които ще отслабят " гласа на Франция на европейската и интернационалната сцена ".

Макрон, който през последните дни изчезна от публичното полезрение в явен блян да не предизвика повече електората, даде обещание да изкара мандата си до 2027 година, когато би трябвало да се отдръпна и когато Льо Пен наподобява предусеща като късмет да завоюва Елисейския замък.

Льо Пен яростно осъди визията на Макрон за ръководство на " една партия ", обхващаща от дясно до ляво, като изключва RN, нахвърляйки се върху френските елити, които съгласно нея заговорничат против нея.

След триумфа на първия тур обаче RN имаше сложна последна седмица на акцията, като няколко абсурда, свързани с претенденти на RN - в това число един, който беше сниман с нацистка шапка на Луфтвафе. Всичко това сложи под напън Льо Пен и Бардела.

След като гласуването стартира в събота в отвъдморските територии на Франция, изборните секции в континенталната част на страната се отварят в 06:00 ч. по Гринуич и ще приключат в 18:00 ч. по Гринуич.

Прогнозите, които нормално дават доста близка визия за крайния резултат, се разгласяват скоро по-късно, а политическите водачи реагират бързо по време на предизборната полуда, която държи нацията в напрежение.

Въпреки оспорваната конкуренция, партиите от целия политически набор приканиха френските гласоподаватели да гласоподават всеобщо на 7 юли, с цел да повлияят на резултата в едната или другата посока точно тъй като изследванията на публичното мнение предвидиха, че крайната десница ще бъде най-голямата партия, само че няма да получи безусловно болшинство.

Повече от 50 претенденти и деятели на акцията са били физически нападнати по време на четириседмичната акция, която е най-кратката в актуалната история на Франция.

Около 30 000 служители на реда, в това число 5000 в Париж, ще бъдат ангажирани този уикенд, с цел да предотвратят произшествия и проблеми. | БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР