Стюардите в MotoGP попаднаха в светлината на прожекторите след случилото

...
Стюардите в MotoGP попаднаха в светлината на прожекторите след случилото
Коментари Харесай

Баная поиска по-голяма яснота от стюардите в MotoGP

Стюардите в MotoGP попаднаха в светлината на прожекторите след случилото се в Гран При на Португалия предходната седмица и наказването, което бе обещано на Марк Маркес за неговия удар в Мигел Оливейра в началните стадии на надпреварата на „ Портимао “.

Шесткратният международен първенец в кралския клас бе осъден с двойно прекосяване през дългата обиколка за Гран При на Аржентина тази седмица. Тъй като обаче той ще пропусне старта на „ Термас де Рио Ондо “ поради травмата, която получи при случая с Оливейра, неговата глоба щеше да отпадне, защото тя важеше единствено за Гран При на Аржентина.
 Марк Маркес пропуща Гран При на Аржентина Марк Маркес пропуща Гран При на Аржентина
Във вторник, ден откакто бе оповестено, че Маркес няма да взе участие в Аржентина, наказването на испанеца бе променено и в този момент то не важи съответно за Гран При на Аржентина, а за „ идващото съревнование, в което водачът (Маркес) ще взе участие “. Разбира се от Хонда апелираха тази смяна, а този митинг ще бъде прегледан от апелативния съд на MotoGP.
 Протестът на Хонда ще се преглежда от апелативния съд на MotoGP Протестът на Хонда ще се преглежда от апелативния съд на MotoGP
Този безпорядък към наказване на Маркес не се хареса много-много на останалите водачи в падока, които ще желаят стюардите да бъдат по-ясни в своя изказ в бъдеще, с цел да не се стига до сходни обстановки. Те също по този начин ще изискат от комисарите и по-голямо неизменност в даването на санкции за сходни нарушавания.

„ Мисля, че би трябвало да желаяме повече изясненост за сигурността и санкции, тъй като сега е доста мъчно за схващане – сподели международният първенец Франческо Баная преди старта на уикенда в Аржентина. – Например предходната година на „ Мизано “ понижих в края на първата подготовка, тъй като си помислих, че тя е свършила. Бях на спортната линия и блокирах двама водач, за което бях осъден с три места на стартовата решетка.

„ В квалификацията в Португалия аз бях с рекордно достижение във втория бранш, пробвах се да подобря времето си, само че четирима водачи се движеха постепенно върху спортната линия и обиколката ми беше провален. Но никой не направи нищо след тази преживелица. Така че нещата са сложни за схващане.

„ Трудно е да се разбере и какво става с наказването на Марк. Така че считам, че би трябвало да желаяме те да бъдат по-ясни и непрекъснати “, приключи международният първенец.
 Отборът на Оливейра прикани за по-строги санкции в MotoGP Отборът на Оливейра прикани за по-строги санкции в MotoGP
Сходно мнение изрече и водачът на Априлия Маверик Винялес, който призна, че работата на стюардите не е елементарно, само че и добави, че водачите би трябвало да имат вяра, че техните решения са верни.

„ Трудно е да дам повече информация. Честно, за мен, ние би трябвало да имаме вяра, че наказванията, които се дават, са верните. Разбирам, че работата им не е лесна, защото всеки вижда нещата по друг метод.

„ Но ние би трябвало да следваме едни правила. Трудно е нещата да се сведат до единствено едно предписание, тъй като може да има доста разнообразни гледни точки за една обстановка. Това въпреки всичко са надпревари и две обстановки в никакъв случай не са идентични.

„ Надявам се, че нещата могат да се подобрят, само че мога да си показва, че работата на стюардите не е по никакъв начин лесна “, изясни Винялес.

Снимки: MotoGP
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР