Стволовите клетки от две мъжки мишки бяха успешно превърнати в

...
Стволовите клетки от две мъжки мишки бяха успешно превърнати в
Коментари Харесай

Бяха родени бебета мишки от двама бащи

Стволовите кафези от две мъжки мишки бяха сполучливо превърнати в кафези, съдържащи двa Х хромозомa. След това тези кафези бяха диференцирани в яйцеклетки и оплодени със сперма, което докара до раждането на седем здрави бебета мишки. Този незабравим развой бе реализиран с помощта на проблем, който от дълго време е главоболие за учените, които се пробват да култивират стволови кафези.

Изследванията на подобен вид кафези са виновни за някои от най-големите биологични пробиви през последните години и оферират вяра за лекуване на заболявания, регенерация на тъкани и може би даже основаване на компютри, основани на човешки мозъци. Въпреки това, култивирането им за интервала от време, належащо за осъществяване на такива невероятни опити, идва със своите евентуални клопки.

След избран интервал от време култивираните стволови кафези могат да стартират да демонстрират генетични неточности. Пример за това е анеуплоидията, която поражда, когато хромозомите са погрешно изтрити или дублирани. Анеуплоидията може да засегне всяка от хромозомите в нашите клетки; Известно е, че синдромът на Даун се предизвиква от в допълнение копие на хромозома 21. В този случай се интересуваме от анеуплоидията, която визира съответно половите хромозоми.

При хората – и, което е значимо за тази история, при мишките – биологичният пол се дефинира от две полови хромозоми. Биологично женските кафези имат две копия на X хромозомата; биологично мъжките кафези имат една X хромозома и една Y хромозома.

В новото проучване учените са употребявали XY стволови кафези, получени от мъжки мишки, които са превърнати в плурипотентни стволови кафези и култивирани. Тъй като клетките естествено стартират да демонстрират неточности, дребна подгрупа (около 6%) губи своите Y хромозоми. Тъй като екипът продължава да развъжда тези по този начин наречени „ XO “ кафези, те стартират да виждат повтаряне на останалата Х хромозома, на която също съумяват да оказват помощ по пътя й благодарение на препарат, наименуван реверсин.

В последна сметка създателите се оказват с популация от XX кафези. С други думи, от началната просвета на биологично мъжки кафези, те в този момент имат дребна просвета женски кафези. Тъй като стволовите кафези имат способността да прерастват в доста разнообразни други видове кафези, допустимо е да се индуцират XX клетките по пътя към превръщането им във функционални яйцеклетки, които по-късно могат да бъдат оплодени.

Метафазни хромозоми при човек

От 630 оплодени ембриона, които създателите са вградили в матката на мишка, към 1% – общо 7 – съумяват да израснат в здрави дребни мишки.

Това може да не звучи доста и това ниско КПД е очебийно като едно от няколкото ограничавания на протокола в съпътстваща публикация News and Views от доктор Джонатан Байерл и Даяна Лейрд от Калифорнийския университет в Сан Франциско, които не са взели участие в проучването.

Въпреки това, като насочна точка за по-нататъшни проучвания, това сигурно е незабравим резултат. Един ден този тип технология може да даде благоприятни условия за дами, страдащи от неплодородие заради положение, наречено синдром на Търнър, което води до това, че те имат единствено едно копие на Х хромозомата.

И говорейки пред New Scientist, старшият създател доктор Кацухико Хаяши загатна, че тази работа може да бъде стъпка напред за еднополовите мъжки двойки, които желаят да имат свои лични биологични деца: „ Това, което мога да кажа, е единствено за софтуерната страна. Мисля, че на доктрина е допустимо. ”

Все още не е известно дали тази техника ще работи и с човешки стволови кафези и са нужни доста повече проучвания. Ако не друго, както показват Байерл и Лейрд, тези нови открития ни демонстрират какъв брой доста към момента не знаем за тази процъфтяваща област на проучване: „ Ние имаме доста да учим още, преди да използваме култивирани стволови кафези, с цел да създадем човешки яйцеклетки в паница. “

Проучването и съпътстващите го вести и изгледи са оповестени в списание Nature.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР