Стволови клетки на изследователя Драв Сарийн в момента се движат

...
Стволови клетки на изследователя Драв Сарийн в момента се движат
Коментари Харесай

Учени изследват дали стволовите клетки се развиват по-добре в Космоса

Стволови кафези на откривателя Драв Сарийн сега се движат в орбита към Земята. Целта на задачата е да се откри дали ще се развият по-добре при нулева гравитация, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Учени от Медицински център " Сидърс Синай " в Лос Анджелис се пробват да открият нови способи за основаване на огромни количества от стволови кафези, които биха могли да генерират съвсем всички типове кафези в човешкия организъм и с капацитет да бъдат употребявани за лекуването на голям брой болести. Стволовите кафези дойдоха на борда на Международната галактическа станция с товарен транспортен съд в края на предходната седмица.

" Не мисля, че ще мога да платя за частно пътешестване в Космоса, колкото и да коства. Поне част от мен във тип на кафези обаче може да полети в орбита ", сподели Сарийн.

Експериментът е най-новият проучвателен план с изпращане на стволови кафези в Космоса. Някои от тях целят да преодолеят компликациите пред всеобщото произвеждане на кафези на Земята. Други пък изследват по какъв начин пътуването в космоса въздейства върху клетките в тялото. Трети оказват помощ за проучване на болести като рака.

" Преодоляваме границите - това е познание, това е просвета, това е знание ", сподели Клайв Свендсен, изпълнителен шеф на института по дегенеративна медицина в " Сидърс-Синай ".

Предишни шест плана от Съединени американски щати, Китай и Италия са изпращали в орбита разнообразни типове стволови кафези, в това число и за проучване на резултата от безтегловността върху сърдечната активност на клетъчно равнище, сподели доктор Джоузеф У от университета Станфорд, който управлява Станфордския сърдечно-съдов институт. Д-р У оказва помощ и за координацията на поредност стратегии за проучване на стволови кафези в космоса предходната година.

Приложението на множеството от тези проучвания на Земята  обаче следва

На този стадий единствените артикули въз основата на стволови кафези, утвърдени от американското Управление за надзор над храните и медикаментите, съдържат кръвотворни стволови кафези от кръв от пъпната шнур за пациенти със болести на кръвта като някои типове лимфома. Няма утвърдени лечения с типовете стволови кафези, изпращани в космоса или развити въз основа на тях, сподели Джефри Милман, специалист по биомедицинско инженерство в университета на Вашингтон в Сейнт Луис.

В ход са клинични проби на лечения със стволови кафези за заболявания като мускулна недъгавост, болест на Паркинсон и провали от инфаркт. Милман взе участие в проучване, което може да докара до нови способи за лекуване на диабет вид 1.

Учените разпореждат доста очаквания на стволовите кафези. Те обаче се препъват в объркващ земен проблем - гравитацията затруднява развъждането на огромни количества кафези, нужни за бъдещи лечения, за които може да се стигне до нуждата от повече от един милиард кафези единствено за един пациент.

" При съществуващите в този момент технологии, даже и управляващите неотложно да одобрят някоя от тези лечения, нямаме потенциал за произвеждане ", сподели Милман.

Клетките би трябвало да се сблъскват интензивно в огромни биореактори, а при този стрес доста от тях умират, изясни Милман. " При нулева гравитация не се упражнява мощ върху клетките, тъй че те се развиват по друг метод ", сподели Свендсен.

Екипът от " Сидърс-Синай " е изпратил в орбита индуцирани плурипотентни стволови кафези. Много учени считат, че те са идеална насочна точка за всички типове персонализирани клетъчни лечения. Тези кафези носят ДНК на пациента и многофункционалността им ги прави сходни с ембрионалните стволови кафези, когато се препрограмират от кожата или кръвните кафези на възрастни хора.

За опита, финансиран от НАСА, в резервоар с размерите на кутия за обувки в орбита бяха изпратени торбички с кафези и нужните материали за запазването им живи в продължение на четири седмици. В пратката има и нервни стволови кафези на Свендсен. Учените са дали свои стволови кафези за облекчение на процедурата по издаване на разрешителни.

Експериментът ще се организира отдалечено и с набор кафези на Земята за съпоставяне. Контейнерът с кафези ще се завърне от космоса на Земята след пет седмици с капсулата на " Спейс Екс ".

В края на седмицата с капсулата на МКС бяха доставени и кръвни стволови кафези за различен опит. Учени от университета на Калифорния, Сан Диего, повтарят проучването си, извършено предходната година. Целта им е да открият дали ниската земна орбита провокира по-бързо стареене на клетките и проблеми, които стават причина за предракови промени, с цел да се отбрани по-добре здравето на астронавтите.

Учените занапред стартират да схващат някои от рисковете на галактическото пътешестване, сподели Афшин Бехещи от изследователския център Еймс на НАСА.

" В космоса има повече незнайни, в сравнение с са известните. Всеки нов тип опит ще хвърли светлина върху метода, по който тялото реагира на галактическата среда ", сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР