Студентски протести в три европейски столици планират български ученически съюзи

...
Студентски протести в три европейски столици планират български ученически съюзи
Коментари Харесай

Студенти протестират срещу дикриминацията на българи

Студентски митинги в три европейски столици възнамеряват български училищен съюзи против дискриминирането на българи в Република Северна Македония, оповестява Инициативният комитет за отбрана правата на индивида " Шемето " с ръководител Живко Чакръкчиев.
Първият митинг е плануван за 29 ноември в Берлин, а на 6 и 16 декември се плануват протестни прояви също в Париж и Брюксел.
Целта, както се отбелязва на уеб страницата justice-for-bg-in-mk.org, е " да се насочи молба към държавното управление на Република Северна Македония и съответните органи на Европейски Съюз да спрат неистинната македонска идентичност, която бива приписвана на лица с българско съзнание ".
Протестите ще се проведат пред посолствата на Република Северна Македония в Берлин, Париж и Брюксел.

" Република Северна Македония дискриминира лица, които възприемат себе си като българи или като такива с български генезис или минало ", се показва още в известие на уеб страницата. Според текста дискриминирането се показва в уволняване от работа, неспособност за намиране на работа, отчасти или цялостно отнемане от достъп до държавни услуги и други.

" Наскоро беше обявено и отразено от голям брой медии, че българите в Република Северна Македония са били лишени от правото да заявяват, че са българи по време на локалното национално броене ", пишат още от инициативния комитет.

Според комитета това е довело до манипулиране на данните от преброяването и погрешни статистически данни по отношение на броя на българите, живеещи в Република Северна Македония, написа Българска телеграфна агенция. Инициативният комитет " Шемето " разгласява на уеб страницата си и послание към Европейската комисия от името на български студенти, учащи в България и чужбина, с апел към членовете ѝ да подложат на сериозен разбор процеса на разширение на Европейски Съюз. Подчертавайки, че нямат за цел да вършат внушения за блокиране на разширението на Европейски Съюз или уединяване на дадена страна от Западните Балкани, те показват, че стремежът им е да извърнат внимание на това, че полемиката към разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани " излиза от естественото русло на цивилизования разговор, а дебатите по тези въпроси се употребяват за спекулативни цели, които са в прорез с европейските полезности ".

Инициативният комитет е качил и петиция, в която се акцентира, че започването на възможна процедура по присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз, би трябвало да бъде съпроводена от доста по-строг и обстоен мониторинг от прилагания до момента. Според текста ударението в тази ситуация с Република Северна Македония би трябвало да падне върху въпроса за съблюдаването на човешките права като цяло, " а чак по-късно да се преглеждат всички останали тематики ".

" За нас от значително значение е базовият въпрос - в Република Северна Македония да се приключи практиката декларирането на българска еднаквост да се третира като закононарушение ", акцентира създателят на петицията Живко Чакракчиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР