Студентите, които учат в държавните български университети вече няма да

...
Студентите, които учат в държавните български университети вече няма да
Коментари Харесай

Студентите у нас вече няма да плащат такси в университетите

Студентите, които учат в държавните български университети към този момент няма да заплащат такси. Те отпадат както за тях, по този начин и за докторантите и ще се поемат напълно от страната. Мярката ще влезе в действие за държавната поръчка още тази академична година.

До смяната се стигна след решение на държавното управление, като за задачата са подхванати промени в закона за висшето обучение.

" Целта е да подобрим достъпа до висше обучение на тези студенти, които са от по-ниски обществени пластове, от по-малки обитаеми места и които имат финансови усложнения.
 Снимка 591554
Източник:

Тази мярка би трябвало да се добави с ограничения за още по-стриктно съблюдаване на критериите за качество. В момента обаче желаеме да сме сигурни, че няма мъдро дете, юноша, който желае, а не може да учи в университет, тъй като би трябвало да заплаща такси ", съобщи във връзка измененията министър председателят Николай Денков на брифинг в министерския съвет.
 Държави по света, в които образованието в университета е гратис
Държави по света, в които образованието в университета е гратис

Много хора мечтаят за това, само че се опасяват от разноските за образование и живот в чужбина

Към днешна дата студентите по държавна поръчка в държавните университети са към 188 000 души. Новат мярка ще коства сред 120 и 150 милиона лв. годишно на бюджета според от метода, по който ще се пресмята.

В момента без такси се образоват студентите в 8 професионални посоки и 18 предпазени специалности. Направленията са педагогика на образованието по разнообразни предмети, математика, физически науки, химически науки, химични технологии, вяра, енергетика и материали и материалознание.

Сред специалностите, в които студенти са освободени от такси и през днешния ден, са арменистика и кавказкология, индология, иранистика, новогръцка лингвистика, унгарска лингвистика, румънска лингвистика, хебраистика, хидростроителство, нуклеарна техника, нуклеарна енергетика, корабостроене и морска техника.

Премахване на таксите за образование за всички специалности и във всички държавните висши учебни заведения би направило същите по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се двоумят дали да продължат своето обучение и житейски път в чужбина, или в България, считат ръководещите.

Според тях с отпадането напълно на таксите и за докторанти повече младежи биха избрали да се развиват в областта на науката и да градят академична кариера в България.

Единственото професионално направление в България, в което задграничните студенти доминират

Тази специалност е една от най-важните за бъдещето на страната
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР