Студенти сигнализират, че плащат наеми на общежития и когато не

...
Студенти сигнализират, че плащат наеми на общежития и когато не
Коментари Харесай

Студенти искат по-ниски наеми, когато са онлайн и не ползват общежитие

Студенти алармират, че заплащат наеми на общежития и когато не живеят в тях по време на онлайн образованието. Настояват това да се промени.

От март месец до момента хиляди студентски стаи останаха празни. Студентите напуснаха столицата и краткотрайно се върнаха по родните места. Така се породи въпросът нужно ли е да заплащат целия наем.

Оказа се, някои университети трансформираха разпоредбите, само че единствено напролет.

„ Студентите, които не работят и са отвън София, нямат финансовата опция това да го вършат. Не всеки разчита на родителите си, доста не им оказват помощ “, споделя пред БТВ Георги Стаматов, студент от УНСС.

Още при започване на декември студентските препоръки желаеха наемите да се понижат на половина и то за студенти, които не населяват общежитията.

„ Тези, които не престават да употребяват общежитието, те ще заплащат целия размер. Предвид това, че те въобще не са на територията на целия град, мисля, че е наложително наемът да е сведен “, счита Даниел Парушев, НПСС.

„ Ще водим договаряния и в резултат на тях ще мога да ви кажа какъв % понижение можем да извоюваме “, сподели проф. доктор Цветана Стоянова, зам.-ректор на УНСС.

"От началото на зимния учебен срок няма смяна на нормалния наем и консумативи за студентските общежития, защото разноските по защита, разчистване и т. н. не са намалели. Студентите на Софийския университет не са се обръщали към ректора с сходни претенции. "

Отговорът на Техническия университет: "Причината да не се понижи наемът за студентските общежития е, че стаите са ангажирани и се употребяват от студентите, без значение че образователният развой в известни интервали е протичал онлайн ".

През април и май студентите на УНСС, които не са употребили стаите, са плащали 50% от наема, без консумативи. За контрола следи домакинът на съответния блок. От мярката са се възползвали 3000 от 4200 студенти. Всички, които не са употребили общежитията на Софийския университет от 13 март до 25, са с опростени отговорностите за наем и консумативи за този интервал. Непроменени са останали за Техническия университет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР