Студенти, преподаватели и гости събра аула „Магна” на Факултета по

...
Студенти, преподаватели и гости събра аула „Магна” на Факултета по
Коментари Харесай

С премиера на филм и изложба МУ-Пловдив посрещна Световния ден на здравето

Студенти, преподаватели и посетители събра зала „ Магна” на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив, където се организира кинолектория с премиера на документалния филм „ Забрава “, отдаден на доктор Стефан Черкезов. Преподавателят и шеф на Музея на медицината доцент доктор Георги Томов подреди изложбата от свои картини „ Завръщане към корените “. Двете събития са отдадени на Световния ден на здравето 7 април.

Приветствие към всички присъстващи насочи ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева.
Проф. доктор Виктория Сарафян посочи, че към този момент се е трансформирало в традиция 7 април да бъде отбелязван с разнообразни креативен начинания.

„ Медицински университет - Пловдив дава изява наталантите, на изкуствата, на културата. Подкрепя обществените начинания. Чрез днешното събитие насочваме обръщение и към нашите студенти за великодушие, отдаденост към специалността, за широтата за духа, каквато би трябвало да носи всеки същински лекар”, показа проф. доктор Виктория Сарафян.

Специални посетители на празника бяха сценаристът на „ Забрава” проф. доктор Златимир Коларов, режисьорът доцент Валентина Фиданова-Коларова и консултантът доктор Тотко Найденов. Половинчасовият филм споделя за героичния героизъм на доктор Черкезов. На 15 август 1963 година той избавя четиридесет и седем души от пламнал рейс, само че умира от обгарянията си.

„ Има разлика сред умрял при осъществяване на служебния си дълг и умрял воин. Когато ние одобряваме дадена специалност, подписваме негласния контракт да приемем нейните опасности. Ако си пожарникар, да изгориш, недай Боже. Ако си избавител – да се удавиш. Докато доктор Черкезов отвън болничното заведение не е бил задължен да влиза в пламнал рейс. Той е извършил човешкия си дълг и за мен това е огромният героизъм, поради който направихме и филма”, показа сценаристът проф. доктор Златимир Коларов.

Той сподели, че е обвързван с концепцията от детска възраст, когато е чул от своите родители историята на доктор Черкезов. Категоричен е, че човещината и през днешния ден не е изчезнала и към момента се раждат сходни герои.

„ Всички лекари и сестри, които влязоха в Коронавирус отделенията без да се оплакват, са същински герои. Те извършиха своя длъжностен дълг по най-благородния начин”, акцентира проф. Коларов.

Той описа, че по самодейност на доктор Тотко Найденов, основен редактор на в. „ Български лекар”, е определена датата 15 август за отбелязване на Деня на спасението. От 2012 година честването е официализирано с решение на Министерски съвет. България е единствената страна в Европейски Съюз, която отбелязва паметта на своите сънародници, починали при избавяне на хора в спокойно време.
За своята галерия „ Завръщане към корените “ доцент Георги Томов показа, че тя е подготвяна в последните 10 години.
„ Ежедневието ни – моето и на всички сътрудници, е натоварено. И заради този факт ние се нуждаем от малко хубост, малко естетика, изкуство. Надявам се, че тази галерия ще внесе такова настроение”, сподели той.

Експозицията може да бъде прегледана в постройката на Факултета по детална медицина до 15 април и от 16 до 30 април в Аудиторния комплекс на Университета.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР