Студенти от военните училища и български граждани с гражданско висше

...
Студенти от военните училища и български граждани с гражданско висше
Коментари Харесай

Висшистите да могат да минават едногодишно военно обучение, предлага МО

Студенти от военните учебни заведения и български жители с гражданско висше обучение, ще могат да минават едногодишно образование по военно дело. След това те могат да станат офицери от запаса. Това е едно от предложенията на Министерството на защитата за решение на въпроса с дефицита на резервисти, заяви БНР.

Предложението за образование по военно дело ще е за офицер от запаса изяснява полковник Милен Илиев - шеф на отдел „ Образование и подготовка “ в дирекция " Управление на човешките запаси в защитата " в МО.

" Всеки, който премине такова образование, ще бъде зачисляван в запаса, като му се дава опция да служи в запаса. Имаме над 3000 длъжности сега в армията офицери от запаса. Не е загадка, че към 300-400 места са единствено заети ".

И сега армията има форма за образование на резервисти - срочна работа в доброволния запас. Но макар ограниченията последният отчет за положението на защитата регистрира едвам 16% попълване на запаса. Затова законовите промени са измежду рекомендациите за попълването му. Причините да има невисок интерес са поради равнищата на възнаграждение и ниския интерес към военната работа. Полк. Милен Илиев изяснява процедурата:

" Преминава се наложително образование една година, след което се зачислява. Може да кандидатства да заеме служба за резервист в армията. Периодично ще бъде извикван на преподготовка, на такива учения, които организира съответното формирование, да поддържа нужната подготовка, с цел да може формированието да бъде готово за деяние. Това не е просто някой да пристигна от любознание. Плаща се заплата ".

Новото предложение за работа в запаса на висшистите би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание. Но все още даже не е подложено за публично разискване. Обсъждане чака и другата концепция - наложителната военна подготовка за избрана категория цивилни или за тези от силовите структури.

Само преди дни служебният министър на защитата Атанас Запрянов изясни:

" Анализи се правят, само че те не касаят връщането на наборната работа. Нали не си представяте, че длъжностен министър на защитата подобен сериозен въпрос ще го сложи за разглеждане пред Народното събрание? Предпочитам това да бъде въпрос на едно политически определено държавно управление, с дълготраен небосвод ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР