Студенти от СУ са разработили модел на познаниетоИнициатива на Microsoft

...
Студенти от СУ са разработили модел на познаниетоИнициатива на Microsoft
Коментари Харесай

Български AI проект е финалист в конкурс на Microsoft

Студенти от СУ са създали модел на познанието

Инициатива на Microsoft цели да покаже по какъв начин изкуственият разсъдък усъвършенства образованието
(снимка: Rob Kalmbach / предоставена от Microsoft)

Екип от факултета по математика и информатика към Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” е измежду шестте най-хубави тима, класирани на финала на международeн учебен конкурс на Microsoft

Инициативата The next AI Guardians има за цел да покаже по какъв начин посредством изкуствен интелект може да се усъвършенства образованието. Българите са впечатлили журито с решение за персонализиран метод към образованието, който може да увеличи успеваемостта на съществуващата система, като в същото време ангажира ученика по занимателен и интерактивен метод.

Проектът, определян като „ дърво на знанието ”, разрешава образуване на просветителните цели в клъстери, наречени „ възли ”. Всяко листо от дървото съставлява онлайн материал (видео, публикация и т.н.). Ученикът, благодарение на учителя, би трябвало да откри с каква информация да го запълни, тъкмо както в всекидневието и бъдещия си професионален живот самичък избира източниците си на информация.

След проучването на всеки клъстер, логаритъм, основан на изкуствен интелект, ще генерира въпроси по тематиките в него. С отговорите на този тест ученикът самичък може да откри равнището на добитите познания от съответния „ възел ”, а учителят – да даде насоки тъкмо там, където има пропуски в усвояването на материала.
още по тематиката
Учениците, които са получили висок резултат при „ изпита ”, могат да оказват помощ в образованието на останалите и по този начин да образуват „ дърво на знанието ” си.

„ Промяната в модела, която пандемията от COVID-19 наложи, на процедура сподели, че обичайна просветителна система не може просто да бъде непосредствено трансферирана онлайн. Преподаването с едно движение за всички възпитаници не е най-ефективният метод за учене ”, споделят младите иноватори.

Със своя план студентите се пробват да решат три съществени казуса на съществуващата система: извличане на познание – научаване на сурови обстоятелства и принципи; взаимопомощ – помощ с пояснение и отговори на всички зародили въпроси; и най-важната цел – план, в който ученикът може да приложи на процедура наученото.

Студентите Кристиян Вачев и Калоян Мънев работят под наставничеството на доцент Преслав Наков от Катарския институт по компютърни проучвания и учител в Софийския университет. Съветник на тима е Георги Къдрев, съосновател и шеф на Imagga – световен иноватор в областта на различаване на изображения на база изкуствен интелект.

За момчетата в този момент следва финалният стадий на конкуренцията, който ще се организира онлайн. Заедно с останалите участници те ще би трябвало да показват концепцията си пред някои от най-уважаваните имена в бизнеса. Всеки тим би трябвало да показа нововъведението си по впечатляващ метод и да отговори на сложните въпроси на журито. В начинанието ще им оказва помощ самостоятелен наставник, който ще им помогне да създадат бизнес проект за своя план.

„ Много се радваме, че тим от България е измежду финалистите. Това е явен знак, че напъните ни за поощряване на цифровото обучение в района дават позитивни резултати. Още по-удовлетворяващо ще е когато забележим плана осъществен в практиката и употребен от университетските институции ”, показа Албена Спасова, която дава отговор за просветителните начинания на Microsoft в 24 страни в Централна и Източна Европа.

От Microsoft са планували за финалистите и двудневен хакатон. Той ще се организира в Будапеща, както беше планувано в началото, когато обстановката се възстановява.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР