Студеният вятър е безжалостен към устните ни – те изпръхват,

...
Студеният вятър е безжалостен към устните ни – те изпръхват,
Коментари Харесай

Меден балсам за напукани устни

Студеният вятър е безсърдечен към устните ни – те изпръхват, напукват се и стартират са се лющят. Някои дами са изключително чувствителни и в ъгълчетата на устните им се образуват мъчителни ранички, които не минават през цялата зима. Обикновените балсами за устни съдържат главно парафин, които краткотрайно омекотяват устните, само че няма лековит резултат. Дори в случаите на студова алергия провокират още по-голямо неспокойствие, защото съдържат голям брой изкуствени съставки – ароматизатори, оцветители и консерванти.

Какво може да помогне? Напълно естествен еликсир за устни на основата на пчелен восък и подхранващи масла, обогатени с лековит. Ето и рецептата:

5-8 гр. пчелен восък
5 гр. какаово масло
10 гр. масло от
5 мл. бадемово масло
½ ч. л. (най-добре акациев)
10 капки етерично масло от грейпфрут
2 капсули вит. Е (от 100 I.U.)
стъклен съд, стъклено бурканче 30 мл., дървена лъжица, тенджера за водната баня

От опит знам, че най-трудната част от собственоръчното подготвяне на козметика е намирането на суровините и то в дребни количества. Пчелният восък ще откриете в множеството дрогерии и аптеки – в случай че не рафиниран, то най-малко естествен. С какаовото масло въпросът е по-сложен – доколкото ми е известно единствено една компания го предлага в опаковка, само че в случай че запитате в аптеките, където подготвят медикаменти, евентуално ще могат да ви отрежат едно късче (какаовото масло е в твърдо състояние). Ако въпреки всичко не можете да намерите, умерено го заменете с масло от - от това няма да пострада значително лечебното деяние на балсама. Останалите съставки се откриват в множеството дрогерии.

Съставките се смесват на водна баня, само че не в кипяща вода, с цел да не се изгубят потребните субстанции в тях. Най-добре въобще не слагайте тенджерката на котлона, а единствено сипете в нея топла вода. В стъкленият съд (не железен и не пластмасов, тъй като тези материали влизат в химична реакция с маслата) разтопете първо настърганият пчелен восък, по-късно какаовото масло и то. Бъркайте от самото начало с дървената лъжица и когато съставките се втечнят изцяло, извадете съда от тенджерката. Сега е време да добавите бадемовото масло и а. Пробийте с карфица капсулите вит. Е и изцедете течността в сместа. Последно се капва етеричното масло, всичко се разбърква добре и още преди да е стегнала консистенцията се изсипва в стъклено бурканче. Готовият еликсир е балсам за устните и можете да го нанасяте постоянно, когато има потребност – преди излизане и в планината за отбрана и вечер преди сън за регенерация на устните. Срокът му на валидност е най-малко 4 месеца, без да е належащо да го съхранявате при специфични условия.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР